Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisikymppisen naisen elämässä on ilmava syke

Gloria-elokuvan ohjaajaa Sebastián Leliota innoitti John Cassavetes.

Radio ja TV
 
Yle
Paulina García palkittiin Berliinissä elinvoimaisesta roolistaan Gloriana.
Paulina García palkittiin Berliinissä elinvoimaisesta roolistaan Gloriana. Kuva: Yle

Gloria ★★★★ Chile/Espanja 2013 Teema klo 21.55

Jos Ranskan uuden aallon kulta-aikaan olisi tehty elokuvia keski-ikäisistä naisista, niistä olisi luultavasti tullut sellaisia kuin Sebastián Lelion Gloriasta: rennosti leikattuja, tunnelmallisia, ilmavia. Elokuvan nimi kuitenkin viittaa ranskalaisvaikutteiseen ”Amerikan uuteen aaltoon”, tarkemmin sanottuna John Cassavetesin ohjaukseen Gloria – gangsteriheila (1980).

Näitä kahta elokuvaa yhdistää keski-ikäinen naispäähenkilö. Lelion Gloria on viisikymppinen eronnut nainen, joka työskentelee toimistossa, soittelee lapsilleen, kuuntelee romanttisia iskelmiä ja laulaa niiden mukana. Iltaisin Gloria käy tanssiravintolassa, missä hän tapaa hieman itseään vanhemman Rodolfon ( Sergio Hernández ).

Keski-ikäisten välistä kiintymystä ja kiihkoa seurataan poikkeuksellisen luontevasti. Myös elämänvaiheen karheat käänteet tuntuvat uskottavilta, eletyiltä, vaikka ohjaaja Lelio oli elokuvan valmistuessa 38-vuotias.

Tekee mieli arvailla, että yksi Lelion inspiraation lähteistä on ollut oma äiti, joka oli ammatiltaan balettitanssija. Niin vaivattomalla tavalla on kohtauksesta ravintolan tanssilattialla tehty elokuvan elämänasennetta sykkivä ja keveyttä lisäävä ainesosa.

Suuren osan elokuvan aitoudesta ja miellyttävyydestä luo pääosan Paulina García, joka palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla parhaana naisnäyttelijänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat