Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuvatähdestä tuli opettaja

Akateeminen ympäristö tasapainottaa James Francon Hollywood-arkea.

Radio ja TV
 
Kirpi Uimonen
Opulence Studios
James Franco oli vuonna 2011 Oscar-ehdokkaana pääroolistaan 127 tuntia -elokuvassa.
James Franco oli vuonna 2011 Oscar-ehdokkaana pääroolistaan 127 tuntia -elokuvassa. Kuva: Opulence Studios

Los Angeles

Lukuharrastus sai amerikkalaisnäyttelijä James Francon, 38, innostumaan televisiosta uudestaan. Luettuaan showrunnereista ja television kultakaudesta kertovan Brett Martinin kirjan Difficult Men: Behind the Scenes of a Creative Revolution (2014) hän sai ahaa-elämyksen: elokuva on kuin novelli, televisiosarja kuin romaani.

”Kiinnostuin siitä, että tarinaa kerrotaan elokuvan tavoin ja se syvenee jaksosta toiseen”, Franco kertoo lehdistötilaisuudessa Los Angelesissa.

Stephen Kingin trillerimäinen aikamatkatarina 11.22.63 teki Francoon sellaisen vaikutuksen, että hän lähetti kirjailijalle sähköpostia, jossa pyysi televisiosarjaoikeuksia kirjaan. Hän sai ystävällisen vastauksen, että ohjaaja-tuottaja J.J. Abrams oli varannut ne jo.

Samaan aikaan Franco kirjoitti novellista ylistävän kolumnin Vice-lehteen. Abrams näki sen ja lähetti Francolle terveisiä heidän yhteisen kaverinsa Seth Rogenin kautta. Franco ja Rogen tutustuivat 1990-luvun lopussa Freaks and Geeks -nuorisosarjan kuvauksissa.

”J.J. piti Kingin tarinassa samoista elementeistä kuin minä. Hän ehdotti pääroolia minulle. Suostuin, kun kuulin, että pääsen myös kehittämään hahmoa ja ohjaamaan yhden jakson”, Franco kertaa tapahtumien kulkua.

Francon hahmo Jake Epping on lukion opettaja, joka palaa ajassa taaksepäin ja yrittää estää John F. Kennedyn murhan.

Francolla on itselläänkin kokemusta opettamisesta. Se sai sysäyksen kymmenen vuotta sitten, kun Franco jatkoi vuosia sitten kesken jääneitä englannin kielen opintojaan ja opiskeli sen jälkeen elokuvan tekemistä.

”Urani alkuaikoina minulla oli liikaa aikaa keskittyä itseeni ja näyttelemiseen. Minulla oli hirvittävät paineet ja yritin kontrolloida kaikkea. Koulu avasi ajatusmaailmani. Olin onnellinen, kun sain näyttelemisen lisäksi kirjoittaa, kuvata, maalata, ohjata ja tehdä musiikkia.”

Viisi vuotta sitten Franco alkoi näyttelijäntyön ohella myös opettaa. Nyt hän pitää elokuvakurssia kahdessa kalifornialaisyliopistossa sekä synnyinkaupunkinsa Palo Alton lukiossa.

”Nautin siitä, että voin kertoa opiskelijoille sisäpiiritietoa elokuvateollisuudesta ja luoda heille mahdollisuuksia tehdä elokuvia”, Franco kertoo.

”Kuvaamme kaksi elokuvaa lukukaudessa, joskus jopa neljä. Oppilaat kirjoittavat käsikirjoituksen, ja kun tarinan sävy on päätetty, he saavat käyttöön ohjaajan ja kuvaajan tuotantoyhtiöstäni. Autan heitä myös näyttelijöiden löytämisessä.”

Francollakin on jokaisessa opiskelijaelokuvassa pieni rooli.

Elokuva 127 tuntia MTV3:lla pe klo 22.35. Jännityssarja 11.22.63 Foxilla ma klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat