Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Penisdokumentti ei turhia jäykistele

Miehen sukupuolielin on saanut vuosituhansien kuluessa valtavasti eri merkityksiä.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
Evan Manners / Yle
Dokumentaristi Sofian Khan vieraili myös penispatsailla koristellussa Haesindang-puistossa Etelä-Koreassa.
Dokumentaristi Sofian Khan vieraili myös penispatsailla koristellussa Haesindang-puistossa Etelä-Koreassa. Kuva: Evan Manners / Yle

Ei se koko, vaan kuinka sitä käyttää. Luonnossa asia on juuri näin yksinkertainen: erikokoisilla ja -näköisillä peniksillä on sama lisääntymiseen liittyvä tehtävänsä huolimatta siitä, miltä ne näyttävät. Mutta meille ihmisille penis ei ole pelkkä suvun jatkamisen väline, vaan paljon muuta.

Sofian Khanin ohjaama Penisdokumentti (USA 2015) tarkastelee miehistä sukupuolielintä biologisen näkökulman ohella kulttuurisesta perspektiivistä. Jo dokumentin englanniksi kikattelevasta nimestä Dickumentary voi päätellä, ettei lähestymistapa ole turhan ryppyotsainen.

Penis on saanut vuosituhansien kuluessa valtavasti eri merkityksiä hedelmällisyyden symbolista uskonnollisten riittien keskipisteeksi. Siinä missä vaikkapa šintolaisuudessa penistä juhlitaan sille pyhitetyillä festivaaleilla, on kristinusko tehnyt kaikkensa peittääkseen sen siveyden nimissä.

Dokumentti katsoo jalkoväliä erityisesti länsimaisesta – ja amerikkalaisesta – vinkkelistä. Niinpä Yhdysvalloissa käyty keskustelu juutalaisten ympärileikkauksesta sekä pornoteollisuuden ja nykyisen mediakulttuurin ruokkima pakkomielle peniksen koosta saavat dokumentissa kaikkein suurimman huomion.

Mutta on koolla ollut merkitystä aiemminkin. Esteettisestä näkökulmasta penikseen pätevät lopulta samat lainalaisuudet kuin mihin tahansa ihmisruumiin osaan: jokaisella aikakaudella ja kulttuurilla on omat mieltymyksensä. Esimerkiksi antiikin Kreikan taiteessa kaikkein näyttävin penis oli pieni ja sopusuhtainen.

Penisdokumentti Teemalla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat