Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobelistikin kommentoi Nälkäpeli-sarjaa

Nälkäpeli-elokuvat ovat kiinnostavia – myös taloustieteellisestä näkökulmasta.

Radio ja TV
 
Murray Close
Katniss (Jennifer Lawrence) osallistuu Nälkäpeliin suojellakseen pikkusiskoaan Primiä (Willow Shields).
Katniss (Jennifer Lawrence) osallistuu Nälkäpeliin suojellakseen pikkusiskoaan Primiä (Willow Shields). Kuva: Murray Close

Samannimiseen kirjasarjaan perustuvat Nälkäpeli-menestyselokuvat kertovat köyhästä teini-ikäisestä Katnissista ( Jennifer Lawrence ), joka asuu Panem-nimisessä totalitaristisessa valtiossa ja joutuu osallistumaan tv:ssä suorana lähetettävään veriseen selviytymispeliin.

Elokuvasarjan kiehtovimpia elementtejä on Panemin valtion erikoinen talousjärjestelmä. Panem on jaettu pääkaupunki Capitoliin ja kolmeentoista eri vyöhykkeeseen. Kukin vyöhyke on erikoistunut tuottamaan joitain hyödykkeitä, esimerkiksi puuta, sähköä, hiiltä tai viljaa.

Valta ja raha on keskittynyt Capitoliin, joka pitää vyöhykkeet kurissa ja riistää niitä taloudellisesti.

Taloustieteen nobelisti Paul Krugman huomautti The New York Timesissa, että Nälkäpeli-elokuvien ensimmäisen osan perusteella vyöhykkeillä 11 (maatalous) tai 12 (hiili) näyttää asuvan epäilyttävän vähän ihmisiä, ilmeisesti vain muutamia tuhansia.

Niin pienellä joukolla ei elätettäisi Capitolia, joka näyttää elokuvissa kuitenkin aika isolta.

Riistettäviä ei ole kylliksi suhteessa riistäjiin, Krugman sanoo.

Ja on Nälkäpelin kuviossa nähty muitakin taloustieteellisiä ongelmia. Yhdestä huomautti arvostettu politiikan toimittaja Matthew Yglesias joitain vuosia sitten Slate-lehdessä.

Panemin vyöhyke 1 tuottaa luksustuotteita ja vyöhyke 3 tuottaa elektroniikkaa. Ne ovat molemmat Panemin rikkaimpia vyöhykkeitä. Yglesiasin mukaan on kuitenkin vaikea nähdä, miten komentotaloudessa saataisiin aikaiseksi elokuvissa nähtyjä hienoja luksustuotteita tai kehittynyttä kulutuselektroniikkaa.

IPhonet tai helppokäyttöiset tietokoneohjelmat eivät yleensä synny ilman markkinoita ja kilpailua. Kaikki vyöhykkeillä kehitetty menee kuitenkin Capitoliin. Olisiko vyöhykkeiden 1 ja 3 asukkailla kylliksi motiivia kehittää uusia innovaatioita?

Raaka-aineita on paljon helpompi riistää sotilaiden avulla kuin esimerkiksi hyvää designia tai käytettävyyttä.

Vyöhykkeitä 1 ja 3 ei juuri käsitellä kirjoissa eikä elokuvissa, Yglesias huomauttaa, ehkä osittain tästä syystä.

Nälkäpeli – vihan liekit (USA 2013) Nelosella klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat