Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ryökälepresidentti, joka teki hyvää

Herkullisen ristiriitainen Lyndon B. Johnson on oiva draaman päähenkilö.

Radio ja TV
 
HBO
Bryan Cranston näyttelee vakuuttavasti presidentti Lyndon B. Johnsonia.
Bryan Cranston näyttelee vakuuttavasti presidentti Lyndon B. Johnsonia. Kuva: HBO

All the Way ★★★★ USA 2016 HBO Nordic (hbonordic.fi)

Lyndon B. Johnson nousi Yhdysvaltain presidentiksi päivänä, jolloin John F. Kennedy murhattiin. Sanotaan, että 22. marraskuuta 1963 koko USA lähti alamäkeen, ja osin senkin vuoksi kuva Johnsonista on enemmän kielteinen kuin myönteinen.

Näkemyksellä on toki myös faktapohja: presidenttinä Johnson teki ratkaisevan päätöksen, jolla Yhdysvallat imeytyi Vietnamin sodan veriseen hetteikköön.

Lisäksi hän oli persoonana äkkiväärä ja ylimielinen. LBJ kuitenkin sai aikaan myös myönteisiä muutoksia kotimaassaan.

Sekä persoonan epävakaus että poliittisen perinnön ristiriitaisuus tekevät Johnsonista erinomaisen draamallisen päähenkilön. Asian on pannut merkille näytelmäkirjailija Robert Schenkkan, joka teki presidenttiajasta näytelmän All the Way ja sen jälkeen käsikirjoituksen samannimiseen HBO:n draamaelokuvaan.

Ohjaaja Jay Roach aloittaa Kennedyn murhasta, tyylikkään vähäeleisesti: dallasilaisen sairaalan pihalle on pysäköity avolimusiini, jossa on veritahroja. Kamera ajaa sisään rakennukseen, missä ihmiset seisovat typertyneinä odottaen tietoa leikkaussalista.

Hetken pysäyttävyys on kouriintuntuva.

Kun Johnson palaa Washingtoniin ja pitää ensimmäisen puheensa kongressille, hän lupaa viedä maaliin Kennedyn edistämät mustien kansalaisoikeudet.

Texasista kotoisin olevan Johnsonin ilmoitus yllättää sekä kansalaisoikeustaistelija Martin Luther Kingin että kotiosavaltion kongressiedustajat. Alkaa poliittinen vääntö.

Etelävaltioiden edustajat, joista yksi on Johnsonin oppi-isä senaattori Russell ( Frank Langella ), ryhtyvät taistoon presidenttiä vastaan. Samalla LBJ itsekin käy omaa jaakobinpainiaan siitä, mitä hän haluaa luvata ja mitä ei. Voidaanko esimerkiksi mustien äänestysoikeudesta tinkiä?

Alun tiimellyksessä roolihenkilöitä on mukana liikaa, mutta pian asetelmat selkiytyvät, kun hahmottuu, ketkä heistä ovat keskeisiä.

Hieman pölyinen kabinettivääntö puolestaan terävöityy, kun etelävaltioiden 1960-luvun turbulenssi alkaa syöttää vahvoja jännitteitä elokuvaan.

Näyttelijät on valittu huolella, mukaan luettuna pääosan Bryan Cranston. Moninkertaisen Emmy-voittajan suoritus on jälleen kerran hieno, vaikka hetkittäin imitointi nouseekin tunneilmaisun edelle.

Johnsonin tempaukset ovat niin outoja – kuten palaverit wc:ssä – ja heilahtelut tökerön ja ylevän välimaastossa niin suuria, että lopulta on mahdoton sanoa, mikä LBJ oli miehiään.

Fiktiivisen roolihenkilön kohdalla epäloogisuus voisi harmittaa, mutta tosielämän presidentin kohdalla ällistelyssäkin on oma ilonsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat