Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksisuhteiden jatkumo jättää kylmäksi

Vain tyyli vakuuttaa Max Ophülsin kuuluisassa ohjaustyössä.

Radio ja TV
 
Teema
Anna (Odette Joyeux) ja runoilija (Jean-Louis Barrault) aikovat harrastaa seksiä.
Anna (Odette Joyeux) ja runoilija (Jean-Louis Barrault) aikovat harrastaa seksiä. Kuva: Teema

Intohimojen karuselli ★★★ La Ronde, Ranska 1950 Teema klo 18.00

Kun ranskalaiselokuva Intohimojen karuselli tuli Suomessa ensi-iltaan vuonna 1952, sen ikärajaksi asetettiin K16. Tänään Teemalla merkintä on S.

Ikärajan muutos näyttää osaltaan, miten aika on ajanut ohi Max Ophülsin hallitun tyylitellystä ohjauksesta: kohutusta seksiaiheisesta aikuisten elokuvasta on tullut melkeinpä lastenelokuva.

Mutta on aika jättänyt elokuvan taakseen toisellakin tavalla. Tarinajatkumo, jossa seksin harrastamista harkitsevasta parista aina toinen vie kerrontaa eteenpäin seuraavan partnerin luo, ei tunnu kutkuttavan dekadentilta vaan pikemminkin mekaaniselta ja vähän niljakkaalta.

Kuten ikärajastakin voi päätellä, seksiä ei näytetä. Intohimoa ja seksikkyyttäkin on mukana niukasti. Useimmissa kohtaamisissa on vaihtokaupan tuntu.

Intohimojen karusellia ei toki ole tehty otettavaksi liian vakavasti. Toteutus on kepeän teatterimainen, ja teatterista kotoisin on alkuperäistekstikin. Itävaltalainen Arthur Schnitzler (1862–1931) kirjoitti näytelmän Piirileikki vuonna 1897, mutta uskalsi antaa sen julkisesti esitettäväksi vasta 1921 – ja aiheutti silti skandaalin.

Brittikäsikirjoittaja Peter Morgan mylläsi Piirileikin uusiksi Fernando Meirellesin elokuvaan 360 (2011), jossa on nykykatsojalle selvästi enemmän kosketuspintaa. Siinä esimerkiksi prostituutiota katsotaan kriittisesti, kun taas Ophülsin kuuluisassa tulkinnassa itsensä myyminen on aika kiva juttu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat