Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä syntyy valkoinen raivo?

Arto Halosen dokumentissa on äänessä mies, joka suunnitteli massamurhaa.

Radio ja TV
 
Yle
Dokumentin dramatisoiduissa osissa nuorta Lauria esittää Linus Tuomenvirta.
Dokumentin dramatisoiduissa osissa nuorta Lauria esittää Linus Tuomenvirta. Kuva: Yle

Onko väkivallan takana aina kiusaamista ja nöyryyttämistä? Tämä ja paljon muuta tulee mieleen Arto Halosen kiinnostavasta dokumentista Valkoinen raivo.

Dokumentissa puhuu mies, joka on itse suunnitellut toteuttavansa massamurhan, tavalla tai toisella. Pitkän terapian jälkeen hän kykenee analysoimaan omia tunteitaan ja tunnekehitystään lapsesta saakka, jopa pelottavan tarkasti.

Halosen dokumentti sai alkunsa Suomen Kuvalehden toimittajan Katri Merikallion jutusta, jossa ”Lauri” kertoi ajatusmaailmastaan. Valkoinen raivo on Laurin käyttämä käsite.

Se kuvaa tiettyä hiljaisen, pitkään kehittyneen aggression tilaa, jonka hän uskoo piilevän kaikkien massamurhien taustalla.

Valkoinen raivo on kiusaamisen tulosta. Dokumentti kuvaa sen kehittymistä.

Valkoinen raivo ei ole tutkimukseen perustuva käsite, mutta psykologit eivät myöskään täysin tyrmää sitä. Se on eri asia kuin kaikkien ihmisten tuntema musta raivo.

Dokumentin perusteella se saa alkunsa siinä vaiheessa, kun kiusaamisen uhri on ajettu niin ahtaalle, että hän oppii kuvittelemaan itsensä tapahtumien ulkopuolelle.

Halonen on toteuttanut dokumentin siten, että mies esiintyy siinä äänellään mutta ei kertaakaan kuvassa. Visuaalinen ilmaisu ja äänimaailma tukevat kertomusta viitteellisesti ja draamadokumentin keinoin.

Dokumentissa käydään läpi Suomen joukkomurhia uutiskuvan välityksellä, mutta haastateltava ei suoraan kommentoi niitä.

Kuten hyvin tiedämme kaikkien taustalta paljastui kiusaamista.

Miehen kertomus on vaikuttava, mutta siinä on myös aukkoja. Korkeakouluvaiheessa hänen tarinansa ikään kuin sumenee, mutta tähän on varmasti syynsä.

Kun ihminen on päättänyt olla avoin, se ei tarkoita, että häneltä voi vaatia kaikkia yksityiskohtia.

Dokumentin toteutukseen liittyy ratkaisu, että mies ilmeisesti lukee paperista. Se saa aikaan jäykähköä ilmaisua, joka on puhekielen ja kirjoitetun kielen välimaastossa. Mies ei ole siinä aivan kotonaan.

Valkoinen raivo kuuluu dokumentteihin, joilla on painava viesti, eikä se jää epäselväksi. Siksi sillä on myös opetuksellista arvoa, ja toivon mukaan sitä esitetään laajasti kouluissa.

Kiusaamiseen on puututtava, ei pelkästään kiusatun uhrin takia vaan koko yhteisön ja yhteiskunnan.

Dokumenttiprojekti: Valkoinen raivo TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat