Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaista miestä on hävettänyt aina

Häpeätarinoita yhdistää yksi seikka: ymmärrys päähenkilöä kohtaan.

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
Lamminparras (Kari Hietalahti) on kriisissä.
Lamminparras (Kari Hietalahti) on kriisissä.

Aarno Lamminpartaalla ei mene hyvin. Bisnekset ovat kuralla ja perhe lähtenyt lätkimään. Mies päättää kaapata lentokoneen, koska näkee sen ainoana ratkaisuna ongelmiinsa. Tämä on Aleksi Mäkelän ohjaaman, tositapauksen innoittaman Kaapparin (2013) lähtökohta.

Kaappari perustuu aiheeseen, jota monet kotimaiset elokuvat ovat käyttäneet hyväkseen: suomalaisen miehen häpeään. Kykenemättömyys huolehtia omasta ja perheen toimeentulosta ajaa monet Suomi-filmien miehet Lamminpartaan kaltaisiin ratkaisuihin.

Niin ikään Aleksi Mäkelän ohjaama Kotirauha (2011) kertoo kiinteistövälittäjästä, joka ei saa asuntoja kaupaksi. Asia jätetään perheelle kertomatta, koska häpeä on niin suuri. Pian mies ajautuu yhä suurempaan velkojen ja valheiden kierteeseen, jossa ruumiiltakaan ei vältytä.

Häpeä-esimerkkejä löytyy myös vanhemmasta kotimaisesta elokuvasta. Muun muassa Jaakko Pakkasvirran vuoden 1975 Jouluksi kotiin -draamassa työmies rakentaa hampaat irvessä perheelleen omakotitaloa. Homma on niin rankka, että se vie mieheltä hengen.

Eikä pidä unohtaa yhtä kotimaisen elokuvan klassikoista, Mikko Niskasen Kahdeksaa surmanluotia (1972). Siinä häpeä taloudellisesta kurjuudesta ajaa suomalaisen pienviljelijän alkoholismiin, perheväkivaltaan ja lopulta neljän poliisin tappoon.

Yksi piirre yhdistää vahvasti suomalaisen miehen häpeätarinoita. Tekivät pääosien miehet kuinka pahoja tekoja tahansa, elokuvassa asetutaan aina heidän puolelleen, ymmärtämään heidän tekojaan.

Kaappari Subilla klo 21.15.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat