Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhat filmit ovat parasta Stalin-sarjassa

Stalin on jäänyt Hitlerin varjoon ainakin mitä tulee television historiadokumentteihin.

Radio ja TV
 

Ranskalainen tekijäpari Isabelle Clarke ja Daniel Costelle on ohjannut useita tv-dokumentteja ja dokumenttisarjoja muun muassa maailmansodista ja Hitleristä, ja nyt he ovat päätyneet tutkimaan tarkemmin myös Neuvostoliiton hirmuhallitsijan henkilöhistoriaa.

Kolmiosaisessa sarjassa on keskiössä toinen maailmansota ja sen tapahtumat Neuvostoliiton näkökulmasta. Sotavuosista loikataan takaumin Stalinin taustaan ja lapsuuteen saakka: miksi juuri tämä georgialaismies nousi valtaan Leninin jälkeen ja miten hänen valtakoneistonsa kehittyi?

Stalinin henkilöhistoria on yleistä tietoa mutta ei ehkä yleisesti tunnettua. Sarja ei varsinaisesti kerro uusia asioita.

Enimmäkseen paljastetaan henkilöhistorian anekdootteja, vähemmän analysoidaan historian vaiheita.

Sarjaa rasittaa ranskalaisille historiadokumenteille ominainen lievä ylidramatisointi, esimerkiksi musiikin keinoin, mikä tuntuu tässä tapauksessa erityisen tarpeettomalta. Stalinin kaltaista hahmoa on turha demonisoida yhtään enempää.

Kiinnostava sarja silti on, ja sen varsinainen koukku on väritetyissä arkistofilmeissä. Värikuva on tehokas efekti historian elävöittäjänä.

Tavallisten rivibolševikkien ja kadunvarsille kokoontuneiden kansalaisten kasvoilta voi lukea hämmennystä, voitontahtoa ja pelkoa.

Stalin Teemalla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat