Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ainutlaatuinen elokuva kurkistaa haredijuutalaisen naisen elämään

Nuori Shira joutuu päättämään, avioituuko kuolleen siskonsa sijaiseksi.

Radio ja TV
 
Yle
Elokuva palkittiin seitsemällä Ophirilla, ”Israelin Oscarilla”. Pääosissa ovat Yiftach Klein ja Hadas Yaron.
Elokuva palkittiin seitsemällä Ophirilla, ”Israelin Oscarilla”. Pääosissa ovat Yiftach Klein ja Hadas Yaron. Kuva: Yle

Kino: Sydämellä on syynsä ★★★ Lemale et ha'halal, Israel 2012 Teema klo 21.50

Sydämellä on syynsä on ainutlaatuinen elokuva – ainakin toistaiseksi. Se on ensimmäinen ortodoksijuutalaisen naisen ohjaama elokuva, joka on tarkoitettu ulkopuoliselle yleisölle.

Rama Burshtein syntyi New Yorkissa vuonna 1967 mutta oli vain yksivuotias, kun perhe muutti Israeliin. 25-vuotiaana hän kääntyi ortodoksijuutalaisuuteen. Ennen sitä Burshtein oli valmistunut Israelin parhaasta elokuvakoulusta.

Elokuvan tekeminen on saavutus sikälikin, että Burshtein kuuluu haredijuutalaisiin, kaikkein vanhoillisimpiin. Monet haredit vieroksuvat internetin käyttöä, television ja elokuvien katselua ja jopa maallisten sanomalehtien lukemista.

Ensimmäinen asia, joka todella muistuttaa, että Sydämellä on syynsä -elokuvassa eletään nykyaikaa, on ulkoa kuuluva popin jytke. Perheen pää käskee sulkea ikkunan, jotta se vaimenisi. Siinä vaiheessa elokuvaa on kulunut jo tovi.

Elokuva ei kuitenkaan arvostele harediyhteisön tapoja. Burshtein katsoo yhteisöään sisältä päin niin kuin kuka tahansa elokuvantekijä omaa ympäristöään.

Burshtein on sanonut tajunneensa, että hänen yhteisöltään puuttuu oman kulttuurin ääni. Yleensä muut tekevät ortodoksijuutalaisten kuvaukset. Burhsteinin luonteva näkökulma kertookin yhteisöstä myös ulkopuolisille enemmän kuin selittely.

Tarina rakentuu ikiaikaisen ongelman ympärille. Päähenkilö Shiran ( Hadas Yaron ) isosisko kuolee synnytykseen. Leski Johai ( Yiftach Klein ) joutuu miettimään elämäänsä vauvan kanssa. Uusi vaimo pitäisi ottaa. Yksi vaihtoehto voisi olla Shira.

Haredien aviotavat ovat vanhakantaisia, mutta ei Shiraa varsinaisesti pakoteta mihinkään suuntaan. Pikemmin hän itse ja muut vatvovat asiaa edestakaisin. Kaiken eksotiikan keskellä se käy hitusen pitkäpiimäiseksi.

Suoranaista feminismiä ei löydy, mutta ulkopuolisesta sellaiselta saattaa vaikuttaa esimerkiksi tapa pitää sukupuolet erillään juhlissa. Naiset tiirailevat sivusta, kun miehet joraavat. Senkin näyttäminen lienee vain toteavaa realismia.

Sydämellä on syynsä palkittiin seitsemällä Ophirilla, ”Israelin Oscarilla”, vaikka koko elokuva ärsytti monia maallistuneita israelilaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat