Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyllä maaseudulla on mukavaa – vai onko?

Tv-sarjojen pikkupaikkakunnat ovat toiveiden ja pelkojen tyyssijoja.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
BBC / John Rogers
Naapureita ja ystäviä -sarjassa Deborah ja Tom Gilder palaavat Manchesterista takaisin Ormstonin pikkukylään.
Naapureita ja ystäviä -sarjassa Deborah ja Tom Gilder palaavat Manchesterista takaisin Ormstonin pikkukylään. Kuva: BBC / John Rogers

Ormstonin kylän väki on sydämellistä ja hupaisaa. Paikallinen hanslankari kompastelee justiinamaisen vaimonsa harmiksi, pappi pelaa korttia ja kylän sairaanhoitaja nai kylän poliisin.

Kun Naapureita ja ystäviä -brittisarjan avausjaksossa tehdään pikainen visiitti Ormstonista suureen Manchesteriin, musiikki kääntyy saman tien mollivoittoiseksi ja värit valjuuntuvat. Viesti on selvä: kaupunkielämä on raskasta verrattuna maalaismaisemaan.

Sarjassa eletään 1950-lukua. Kaikki on muuttumassa, terveydenhuoltokin, mutta elämä kylässä on vielä viatonta. Ormston edustaa samaa nostalgista idylliä kuin 1990-luvun alun brittisarja Oi ihana toukokuu.

Tv-sarjojen pikkupaikkakunnat ovat saaneet toimia pisteinä, jonne katsoja voi heijastaa omia toiveitaan – tai sittemmin pelkojaan.

Jälkimmäisten tyyssijaksi nousi Twin Peaks. Siellä kylähullujen lomassa kaduilla käyskentelivät hyväksikäyttäjät ja murhaajat. Ensi tiistaina toiselle kaudelleen jatkavan brittisarjan Happy Valleyn nimessäkin on kitkerää ironiaa. ”Onnellisten laaksossa” kukkivat lähinnä huumekauppa ja asenneongelmat.

Mutta myös Naapureita ja ystäviä -sarjan pienyhteisössä on jotain pelottavaa. Sarjan tarjoilema nostalgia ei ehkä olekaan niin viatonta. Se henkii kaipuuta kuvitteelliseen aikaan, kun ydinperhe oli ainoa oikea malli, miehet kisailivat aluspaitasillaan ja naiset hoitivat kodin.

Naapureita ja ystäviä alkaa uusintana TV1:ssä klo 17.07.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat