Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotimaisten tv-ilmiöiden takana on usein sama mies: Tuomas Summanen

Tuottaja-ohjaaja Summanen hoitaa usein ohjelmiensa koko tuotantoketjun.

Radio ja TV
 
Sami Kero / HS
”Haluan tehdä juttuja, joista voi puhua kahvipöydässä tuntematta itseään idiootiksi”, Summanen sanoo.
”Haluan tehdä juttuja, joista voi puhua kahvipöydässä tuntematta itseään idiootiksi”, Summanen sanoo. Kuva: Sami Kero / HS

Huippujengi, Posse, Pop’n’Roll, Putous, Kingi, Hyvät ja huonot uutiset... Muun muassa näiden viime vuosien kotimaisten tv-ilmiöiden takana on yksi mies: tuottaja-ohjaaja Tuomas Summanen. Hän on kehitellyt lähes kaikki tuotantoyhtiö Rabbit Filmsin omat ohjelmaformaatit.

Mistä ohjelmaideat oikein syntyvät? Yllättävistä yksityiskohdista, kuten Summasen ensimmäinen oma formaatti, sketsishow Läpiveto (2006–2008).

”Oli ajatus huoneesta, jonka läpi näyttelijät kulkevat välillä vaihtaen vaatteita. Ideana oli nähdä, miten he selviytyvät suorasta lähetyksestä”, Summanen muistelee Putouksen esiäitiä.

20 vuotta tuottajana ja ohjaajana työskennelleelle Summaselle tv:n tekemisen prosessi on tuttu. Hän hoitaa usein ohjelmiensa koko tuotantoketjun: ideoi ne, myy ne kanavalle ja vielä tuottaa ja ohjaa.

”Pystyn nopeasti hahmottamaan, mitä ohjelmaidean tekeminen vaatii tuotannolta ja paljonko se maksaa. Maailma on täynnä hyviä ideoita, mutta niillä ei tee mitään, jollei niitä osaa toteuttaa.”

Ideointipalavereja inhoava mies pyörittelee ajatuksia usein omassa seurassaan. Tv:tä hän ei juuri katso, koska ei halua saada vaikutteita muiden tekemisistä.

”Haluan tehdä persoonallisia juttuja koko perheelle. Sellaisia, joista voi puhua kahvipöydässä tuntematta itseään idiootiksi.”

Parhaat ideat Summanen saa autoa tai venettä ajaessaan. Silloin pitää ajaa heti sivuun ja jakaa idea, ettei se unohdu. Joskus hän testaa ideaa suoraan ohjelman mahdollisella päähenkilöllä. Kuten Aku ja 7 ihmettä -sarjaa Aku Hirviniemellä.

”Halusin tehdä Hirviniemelle matkailuohjelman Aku Ankka -taskukirjojen tyyliin. Hän oli heti mukana ideassa.”

Summanen kertoo analysoivansa esiintyjiä paljon. Ohjelman ideoiminen suoraan esiintyjälle vaatii jonkin uuden puolen kaivamista tutuista tv-kasvoista. Esimerkiksi Hirviniemestä Summanen tiesi, ettei tämä ollut juuri matkustellut.

”Koko ohjelma rakennettiinkin sen varaan, että Aku kyselee tyhmiä.”

Aku ja 7 ihmettä -sarja ja Posse palaavat ruutuun uusin jaksoin syksyllä. Silloin alkaa myös uusi Summasen kehittelemä ja Jenni Pääskysaaren emännöimä komediapaneelishow Pitääkö olla huolissaan, jonka vakiokeskustelijoina ovat Kari Hotakainen, Miika Nousiainen ja Tuomas Kyrö.

Pop’n’Roll MTV3:lla klo 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat