Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Max Ophuls teki erikoisen spektaakkelin 1800-luvun kurtisaanista

Lola Montès oli aikansa kohujulkkis.

Radio ja TV
 
Yle
Lola Montèsia esittää Martine Carol ja ristiriitaista sirkustirehtööriä Peter Ustinov.
Lola Montèsia esittää Martine Carol ja ristiriitaista sirkustirehtööriä Peter Ustinov. Kuva: Yle

Skandaalikuningatar Lola Montès ★★★★ Ranska 1955 Teema klo 18.00

Teema on esittänyt kevään mittaan saksalaissyntyisen Max Ophulsin (1902–1957, sukunimi kirjoitetaan usein myös Ophüls) elokuvia, joita hän ohjasi Saksassa, Ranskassa ja myöhemmin myös Yhdysvalloissa.

Ophulsin viimeinen elokuva Skandaalikuningatar Lola Montès syntyi monella tapaa traagisissa merkeissä. Se tehtiin tuon ajan mittakaavassa valtaisalla kahden miljoonan dollarin budjetilla, ja se oli kallein eurooppalaiselokuva toisen maailmansodan jälkeen.

Floppihan siitä tuli, sillä Ophulsin erikoinen elokuvanäkemys ei uponnut suuriin katsojajoukkoihin. Tuottajat panikoivat ja vaativat Ophulsia leikkaamaan uuden version, jota sitäkin vielä leikattiin. Lopulta elokuvasta liikkui maailmalla ainakin kuusi eri versiota.

Teemalla nähdään nyt vuonna 2008 valmistunut versio, jonka restauroinnissa on avustanut myös Ophulsin poika Marcel Ophuls. Sen pitäisi vastata Ophulsin omaa näkemystä.

Elokuva perustuu löyhästi todellisen henkilön, 1800-luvulla eläneen kurtisaanin Lola Montezin, elämään. Montezilla, kuten elokuvan Lolalla, oli lukuisia kuuluisia rakastajia säveltäjä Franz Lisztistä Baijerin kuninkaaseen. Hänellä oli myös kyky panna pystyyn skandaaleja.

Ophulsin Lola on kaunis ja omapäinen nainen, joka ei suostu pysymään piilossa, vaikka elääkin epäsiveellisesti. Jos miehet kohtelevat häntä huonosti, kuten he usein tekevät, hän ei jää nuolemaan haavojaan vaan nostaa äläkän. Lola yrittää sinnikkäästi luoda uraa tanssijana, vaikka muita kiinnostavat vain hänen miessuhteensa.

Elokuva alkaa totaalisesta nöyryytyksestä. Lola on pestattu sirkukseen, jossa hänen elämäntarinastaan on tehty huikea spektaakkeli. Siellä yleisön huomion keskipisteessä hän joutuu käymään läpi omia vaiheitaan. Sirkusesityksestä siirrytään myös takaumiin.

Lola Montèsissa Ophuls pääsi ensimmäistä kertaa ohjaamaan väreissä ja laajakankaalle, ja varsinkin sirkus inspiroi häntä luomaan liki surrealistisia kuvia. Samalla hän eläytyi vahvasti Lolan kohtaloon, jossa ei oikeastaan ole mitään romanttista.

Ophulsin elokuvan arvo on sittemmin ymmärretty, ja nykyään sitä pidetään klassikkona. Kummajainen se silti on edelleen. Martine Carol ei ollut paras valinta päärooliin, ja Peter Ustinovin sirkustirehtööri on ristiriitaisuudessaan vaikeasti sulatettava hahmo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat