Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentti Kymmenen luotia muistuttaa oikeussalidraamaa

Valkoinen Michael Dunn ampui aseettoman mustan teinin Jordan Davisin Floridassa marraskuussa 2012. Oikeudessa hän vetosi itsepuolustukseen.

Radio ja TV
 
Yle
Lucia McBath osallistui mielenosoitukseen, jossa vaadittiin oikeutta hänen Floridassa ammutulle pojalleen Jordan Davisille (lehden kannessa).
Lucia McBath osallistui mielenosoitukseen, jossa vaadittiin oikeutta hänen Floridassa ammutulle pojalleen Jordan Davisille (lehden kannessa). Kuva: Yle

Kiitospäivän jälkeistä marraskuun neljättä perjantaita kutsutaan Yhdysvalloissa nimellä Black Friday – se on joulukauden avauspäivä ja vähittäiskauppiaille yleensä vuoden tuottoisin päivä.

Floridalaisen Jordan Davisin omaisille ja ystäville vuoden 2012 Mustasta perjantaista kehkeytyi myös poikkeuksellinen. Ja erityisen musta.

Lukiolainen Davis, 17, ammuttiin tuolloin kylmäverisesti autonsa etupenkille: huoltoaseman edustalla iltaseitsemältä, hyvällä asuinalueella, lähellä kotoa.

Kymmenen luotia autoon ampunut ja paikalta paennut mies oli poikansa häihin poikennut ohjelmistosuunnittelija Michael Dunn, 45. Hän oli kiihtynyt Davisin autossa lujaa soitetusta rap-musiikista ja ajautunut hänen kanssaan sanaharkkaan.

Mutta tuomio aseettoman lukiolaisen murhasta ei ollut sillä selvä, vaikka Dunn myönsi alusta alkaen ampuneensa Davisin omalla aseellaan.

Dunnin puolustus yritti saada hänet vapaaksi vetoamalla siihen samaan Floridan osavaltion lakiin (stand-your-ground law), jolla 17-vuotiaan Trayvon Martinin kadulle ampunut George Zimmerman oli juuri välttänyt oman tuomionsa.

Puolustuksen mukaan kyse oli siis oikeutetusta itsepuolustuksesta, joka perustui pelkoon ja Davisin hallussa ehkä olleeseen aseeseen tai aseenkaltaiseen esineeseen. Mutta riittääkö pelkkä pelko ja pelkkä aseen kuvittelu – molemmat seikkoja, jotka periaatteessa mahdollistavat kenen tahansa tappamisen?

Marc Silverin dokumentti Kymmenen luotia (2015) kyseenalaistaa ymmärrettävästi tämän lain, vaikka ei alleviivaten. Hän seuraa laajaa kohua herättänyttä oikeudenkäyntiä suhteellisen viileästi ja antaa asioiden sekä osittain myös asianosaisten puhua puolestaan. Dokumentti muistuttaakin etäännytettyä oikeussalidraamaa tai osittain Kova laki -sarjan jaksoa.

Tarinan julkilausumaton juonne kytkeytyy tietysti syvälle juurtuneeseen rasismiin, joka näyttäytyy koko silmittömän ampumisen perimmäisenä ja ehkä ainoana syynä.

Valkoinen Dunn ”pelkäsi kuollakseen” mustaa Davisia ja tämän koulukavereita, koska näki heidät pelkkinä populaarikulttuurisina stereotyyppeinä.

Eikä tämä ole pelkkä olettamus, vaikka itsensä surkeaksi uhriksi tunteva Dunn ei ole oikeudessa viharikoksesta.

Hän avaa omaa vastenmielistä maailmankuvaansa poliisin kuulustelunauhoissa ja morsiamelleen soittamissa puheluissa, joita Silver käyttää taiten tarinan tehoja lisäämään.

Lopputulos on silti kaksinkertainen yllätys.

Dokumenttiprojekti: Kymmenen luotia TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat