Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Happy Valley parasta tv-draamaa juuri nyt? Uusi kausi alkaa tänään

Vaikuttava brittisarja on rikas, sujuva ja tarinallisesti yllättävä.

Radio ja TV
 
Ben Blackall / yle
Sarah Lancashire näyttelee taitavasti ylikonstaapeli Catherine Cawoodea, jonka hahmossa yhdistyvät kovuus ja haavoittuvuus.
Sarah Lancashire näyttelee taitavasti ylikonstaapeli Catherine Cawoodea, jonka hahmossa yhdistyvät kovuus ja haavoittuvuus. Kuva: Ben Blackall / yle

Onko Happy Valley parasta tv-draamaa juuri nyt? Voi olla. Ainakin sarja on todella hyvä.

Ensimmäisen kauden uusinta päättyi juuri. Alkava toinen kuuden jakson kausi ei ole samanlainen kuin ensimmäinen, lähes yhtä erinomainen silti.

Sally Wainwrightin kirjoittama brittisarja yhdistää vakavaa draamaa ja romanttista saippuaa, lavean työläiskertomuksen ja tiukan rikossarjan perinteitä tavalla, joka tekee kerronnasta rikasta, sujuvaa ja ja myös yllättävää seurattavaa.

Jo sarjan nimi on vitsikäs: Happy Valley on kaukana onnelasta. Suomenkielinen on totuudellisempi, varjojen laakso.

Hurmaavinta sarjassa on päähenkilö. Poliisimimmi Catherinessa yhdistyvät sherlock ja isoäiti, kovuus ja haavoittuvuus.

Toisen kauden alkukuvissa Catherine nähdään pidättämässä pikkukonnia ja lopettamassa lammasta, juomassa teetä ja istumassa puutarhatuolissa.

Sarjassa on myös useita muita isoja naisrooleja. Pääpoliisin rooli on niin täyteläisesti kirjoitettu, että näyttelijä Sarah Lancashirella on ollut siinä vain mokattavaa. Sitä hän ei tee.

Päinvastoin: esimerkiksi tapa näytellä usein kampauksen alle piiloon jäävillä silmillä lisää hahmon kiinnostavuutta.

Usein poliisisarja on sitä parempi mitä henkilökohtaisempaa rikostutkinta sankarille on.

Happy Valleyn ohi ei tässä voi moni mennä. Catherine on oikeamielinen, mutta erehtyvä, toisella kaudella yhä enemmän vaikeuksissa läheisten kanssa.

Arkkivihollinen on ”vävy”, joka toisen kauden alussa on taas vankilassa. Tämä Tommy on raiskannut Catherinen tyttären, ajanut tytön itsemurhaan ja samalla Catherinen oma avioliitto on hajonnut. Nyt hän yrittää suojella tyttärenpoikaansa isältään.

Jatkokausi poikkeaa ensimmäisestä. Osa taustatarinoista on poissa ja toisia kasvanut tilalle: esimerkiksi ensimmäisellä kaudella siepatusta Charlie Murphyn esittämästä naisesta on nyt kirjoitettu konstaapeli.

Toisella kaudella ratkotaan useampaa rikosta, mikä tekee sarjasta repaleisen samaistumisen kannalta. Aiemmin sarja oli myös yhteiskunnallisempi: rötös kumpusi suoraan Yorkshiren duunariväen ongelmista.

Miljöö on yhä sama, mutta rötöstely universaalimpaa ja vähän nähdyn oloista: on ihmiskauppaa, prostituoitujen sarjamurhia ja aviorikoksia. Etenkin pettäjämiehen sivutarinassa käsikirjoitus sakkaa alkujaksoissa.

Sen sijaan Catherinen tarina pysyy yhä vahvana ja hänen kamppailunsa vangitsevana.

Happy Valley, varjojen laakso, 2. kausi, TV1:ssä klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat