Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään tv:ssä – tällainen on Aku Louhimiehen uusi kapinasarja

Aku Louhimiehen tv-sarja irlantilaiskapinasta alkaa tänään. Kaikki Rebellionin viisi jaksoa ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Radio ja TV
 
Patrick Redmond / Yle
Parhaimmillaan Rebellion on kuvatessaan kapinaa naisten näkökulmasta. Constance Markievicz (Camille O'Sullivan, vas.) testaa Elizabeth Butlerin (Charlie Murphy) hermoja.
Parhaimmillaan Rebellion on kuvatessaan kapinaa naisten näkökulmasta. Constance Markievicz (Camille O'Sullivan, vas.) testaa Elizabeth Butlerin (Charlie Murphy) hermoja. Kuva: Patrick Redmond / Yle

Aku Louhimiehen Irlannissa ohjaama Rebellion on hyvä historiallinen draama. Alkuun kuitenkin varoituksen sana: sarjan alku eli ensimmäinen jakso on kankea.

Jo toisessa jaksossa meno kuitenkin jäntevöityy.

Rebellionissa on kaikkiaan viisi 50-minuuttista jaksoa. Aiheena on Irlannin itsenäistymishistorian tärkeä saranakohta, Pääsiäiskapina vuonna 1916. Kansa nousee sortajaa vastaan, irlantilaiset Britanniaa vastaan. Kapinaa kesti kuusi päivää, kunnes se kukistettiin.

Suomalaisittain sarja on poikkeuksellinen. Louhimies ohjasi sen Irlannissa ja irlantilaisesta aiheesta. Tällaisia kansainvälisiä tilaustöitä suomalaisohjaajille osuu kohdalle hyvin harvoin.

Sarjan on kehittänyt ja käsikirjoittanut Colin Teevan, tuottajana on ollut Irlannin yleisradioyhtiö RTÉ. Suomessa sarja on saanut alaotsikon: Rebellion – verellä ja sydämellä.

Suomalaisittain on alkuun myös hämmentävää, että Rebellionia ei aluksi juuri tunnista Louhimiehen työksi. Tavallaan sitä voi pitää ammattilaisen merkkinä.

Toisaalta Louhimies on kuitenkin Suomen taitavimpia elokuvantekijöitä, ellei jopa taitavin nykypolvesta. Hänen tyylinsä tunnetaan ja tunnistetaan laajalti. Usein häneen yhdistetään inhorealismia Paha maa -elokuvan tapaan.

Rebellion on päällisin puolin aatteellinen pukudraama: on koristeellisia leveälierisiä hattuja, lätsiä ja koppalakkeja, huoliteltuja viiksiä ja näyttäviä kampauksia.

Vielä enemmän se on kuitenkin perhedraama, jonka lähtöasetelmat ovat niin sanotusti klassiset. Yhtäällä ovat veljekset, jotka sotivat eri puolilla toisiaan vastaan. Toinen saa palkkapussinsa kuninkaalta, toinen on kuningasta vastaan. Toisaalla on pankkiirin tytär, jonka pitää valita kahden rakkauden välillä: toinen miehistä taistelee kuninkaan puolella, toinen kuningasta vastaan.

Mitä pidemmälle sarja etenee, myös Louhimiehen elokuvista tutut teemat puskevat sarjassa esiin. Samalla tulee näkyväksi myös Louhimiehen kokemus kuvien ja äänten kertojana.

Sarjaa on kuvattu paljon käsivaralta. Tyyli tuo läsnäolon tuntua ja on tuttua Louhimiehen aiemmista töistä.

Rebellion yhdistää poliittista väkivaltaa ja valtataistelua intohimoon – ja muistuttaa sellaisena Louhimiehen aiemmasta tuotannosta Käskyä. Se oli elokuva, jonka Louhimies työryhmineen versioi Leena Landerin kirjasta. Rebellionin on muuten leikannut Ben Mercer, joka leikkasi myös Käskyn.

Onko sarja hyvä? On, mutta alku on kankea.

Pääsiäiskapina on sarjan pääyleisölle eli irlantilaisille tuttu. Kotimaan yleisölle Irlannin yleisradioyhtiö on sarjan alun perin tilannutkin, kapinan juhlavuoden kunniaksi. Sarjan iso teema on valinta, kenen puolella sodit ja kenen säännöin.

Suomalaisyleisön vinkkelistä avausjakson käsikirjoitus voisi olla selkeämpikin. Toisessa jaksossa toiminta alkaa vetää, kun kapinaan noustaan ja ensimmäiset luodit ammutaan.

Toisen jakson alussa vilahtaa pikku sivuroolissa Milo-nimisenä kapinallisena Eemeli Louhimies, ohjaajan poika. Viimeisessä jaksossa pikku roolissa on brittiupseerina Andrei Alén, joka tulevassa, Louhimiehen ohjaamassa Tuntemattomassa esittää Rahikaista.

Kolmanteen jaksoon mennessä sarja on jo päässyt pisteeseen, jossa Louhimieheen usein yhdistetyt teemat pääsevät esiin. Louhimies ei kaihda paisuttelevaa melodraamaa: taistelukentälle lähetetään lapsia, muun muassa 13-vuotias poika ritsa aseenaan. Toisaalla yksi kapinallisista taistelee hääpuvussa.

Rebellionin neljäs jakso on tutuinta Louhimiestä hyvinkin inhorealistisine kohtauksineen: on nöyryyttävää alastomuutta, nöyryyttävää väkivaltaa ja julmaa vallankäyttöä.

Neljäs jakso on myös sarjan paras ja intensiivisin. Erityisesti lähes vuorosanatta tehdyt kohtaukset jakson lopussa ovat komeita ja tunteikkaita.

Neljännessä jaksossa tavataan myös Michael Collins, itsenäistymistaistelun avainhahmo, jota Liam Neeson esitti elokuvassa Michael Collins vuonna 1996.

Parhaimmillaan Rebellion on kuitenkin kuvatessaan kapinaa naisten näkökulmasta, erityisesti Charlie Murphyn esittämän Elizabethin hahmon kautta. Hänen äitiään Dollya näyttelee mainiosti Michelle Fairley, joka tunnetaan muun muassa roolistaan Game of Thrones -sarjassa.

Kolmas kiehtova naishahmo on Ruth Bradleyn esittämä Frances, kova sotilas, joka peittää sukupuolensa saadakseen arvostusta.

Loppuhuomautuksena vielä pienet terveiset suomentajalle ja tekstittäjälle. Iskä-sanan käyttö ei mielestäni sovi historialliseen draamaan dad-sanan käännöksenä. Toiseksi toivoisin, että väliviiva osattaisiin erottaa paljon pidemmästä ajatusviivasta.

Rebellion – verellä ja sydämellä 1.6. alkaen TV1:ssä klo 21.35. Koko sarja on katsottavissa myös Yle Areenassa 1.6. alkaen 30 päivän ajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat