Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä on totuus MH17-lennosta?

BBC:n dokumentti on osa yhtiön salaliittoteoriasarjaa.

Radio ja TV
 
Yle
298 ihmistä kuoli, kun venäläisohjus pudotti Malaysia Airlinesin Boeing 777 -lentokoneen Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014.
298 ihmistä kuoli, kun venäläisohjus pudotti Malaysia Airlinesin Boeing 777 -lentokoneen Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014. Kuva: Yle

17. heinäkuuta 2014 Hollannista Malesiaan matkalla ollut lento MH17 ammuttiin alas Itä-Ukrainan yläpuolella. 298 ihmistä kuoli, heidän joukossaan 80 lasta.

BBC:n Mike Rudin on tehnyt tragedian syistä dokumentin Kuka pudotti MH17-lennon? (2016). Sen alku yllättää.

Liikkeelle ei lähdetä näkemyksestä, että venäläinen BUK-ilmatorjuntaohjus pudotti koneen. Sen sijaan tämä mainitaan ensimmäisenä ääneen lausuttuna syytöksenä, jonka jälkeen esiin tuodaan muita teorioita.

On hämmentävää kuulla BBC:n dokumentin esittelevän vakavasti otettavina lausuntoja, joita hollantilaisen tutkijaryhmän lokakuussa 2015 julkaistu raportti ei lainkaan tue.

Vasta dokumentin edetessä ja lopulta taustoja itse penkomalla hämmennys kaikkoaa. Paljastuu, että Kuka pudotti MH17-lennon? onkin osa BBC:n sarjaa The Conspiracy Files eli Salaliittokansiot. Tieto olisi kannattanut sisällyttää myös suomenkieliseen nimeen.

Sarjassa on puitu villejä teorioita esimerkiksi syyskuun 2001 terrori-iskun kolmannen pilvenpiirtäjän luhistumisesta.

Lopuksi kerrottiin myös totuus: pitkäkestoinen tulipalo pehmensi metallirakenteet.

Samaan tapaan etenee tämäniltainen dokumentti. Jälkimmäisellä puoliskolla alkaa selvitä, että syyttävä sormi osoittaa selvästi kohti Venäjää ja sen aseistamia Ukrainan separatistikapinallisia.

Sitä ennen kuullaan monenlaisia todistajanlausuntoja, myös täyttä roskaa – kuten ajatus Hollannin salaisen palvelun asettamasta pommista. Osalle virhehavainnoista löytyy järkeenkäypä selitys, mutta suurin osa on tarkoituksellista sumutusta.

Sumutus on edelleen jatkunut, kun dokumentin esityksen jälkeen Venäjää tukevat nettisivut ovat esitelleet väitteitä ”BBC:n paljastamina totuuksina”.

Dokumentissakin tärkeä faktatiedon lähde on Bellingcat-nimeä käyttävä yhteisö, joka on selvittänyt internetistä löydetyn kuvamateriaalin avulla BUK-ohjuslavetin liikkeitä Venäjältä kohti separatistialuetta ja takaisin Venäjälle. Tähän tutkimustyöhön on osallistunut myös suomalainen Veli-Pekka Kivimäki.

Totuuden ääni vahvistunee jälleen tulevaisuudessa, sillä hollantilaisten rikostutkimus MH17:n alasampumisesta pitäisi valmistua tänä vuonna.

Lisäksi toissa viikolla 33 uhrin omaiset haastoivat Venäjän valtion oikeuteen.

Ulkolinja: Kuka pudotti MH17-lennon? TV1:ssä klo 22.05.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat