Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

George Gently kulkee kehityksen kärjessä

1960-luvulle sijoittuvan poliisisarjan uusissa jaksoissa tartutaan muun muassa tuon ajan raiskaustuomioihin.

Radio ja TV
 
Mark Bourdillon / Yle
George Gentlyn tutkimukset -sarjan päänäyttelijöiden Martin Shaw’n ja Lee Ingelbyn kemiat toimivat edelleen loistavasti.
George Gentlyn tutkimukset -sarjan päänäyttelijöiden Martin Shaw’n ja Lee Ingelbyn kemiat toimivat edelleen loistavasti. Kuva: Mark Bourdillon / Yle

Vähän kummallisten Nuori Morse -sarjan jaksojen jälkeen on ilo nähdä pitkästä aikaa uusia jaksoja George Gentlyn tutkimuksista. Myös Gently-sarjan jaksot ovat puolitoistatuntisia, joita mahtuu yhteen tuotantokauteen vain muutamia.

Nyt alkaa seitsemäs kausi, ja jaksoja nähdään tällä kertaa neljä.

Gentlyä on tehty jo melkein kymmenen vuotta, ja Suomessa se alkoi saada katsojia vasta, kun Yle alkoi esittää sitä.

Sarja perustuu Alan Hunterin rikosromaaneihin, ja sen alkuperäinen käsikirjoittaja on Peter Flannery.

Gently onkin perustunut nimenomaan älykkäisiin käsikirjoituksiin, ja sama taso jatkuu myös uudella kaudella, jota Flannery itse on ollut kirjoittamassa.

Sarja kuvaa poliisien työtä Koillis-Englannissa 1960-luvulla, ja nyt lähestytään uutta vuosikymmentä.

Päähenkilö George Gently ( Martin Shaw ) on ikääntynyt sarjan edetessä. Rinnalla jatkaa työpari John Bacchus ( Lee Ingleby ) sekä tunnontarkka konstaapeli Rachel Coles ( Lisa McGrillis ), joka tuo sarjaan ja ajankuvaan naisen näkökulmaa.

Tämä korostuu varsinkin uuden kauden ensimmäisessä jaksossa, jonka aiheeksi nousee naisiin kohdistuva väkivalta.

Kaikissa jaksoissa viehättää tarkka teemoitus, joka valkenee yleensä heti alussa. Teemoilla on myös yhteys aikakauteen, ja Gently esitetään aina moraalisena edelläkävijänä.

Sarjan alkaessa korostettiin hänen taisteluaan poliisien korruptoituneisuutta vastaan, ja sittemmin hän on esiintynyt yhteiskunnallisen tasa-arvon puolestapuhujana mutta ei koskaan julistajana.

Gently on maltillisen kehityksen ja vaistonvaraisen empatian perikuva.

Vakaan Gentlyn rinnalla nuori Bacchus on kasvanut aikuiseksi ja oppinut kantapään kautta suvaitsevaisuutta ja parempaa poliisityötäkin. Hän on vihdoin löytänyt elämänsä naisen, mutta kuten arvata saattaa, suhde ei taaskaan mene putkeen, vaan Gentlyn on isämäiseen tapaansa pakko puuttua siihen.

Ensimmäinen jakso kutoo taitavasti yhteen raiskausteemaa ja kuvaa samalla raiskattujen onnetonta asemaa. Vielä nykyäänkin uhreilla on kynnys tehdä ilmoitusta, saati sitten 1960-luvulla ja varsinkin, jos on ammatiltaan prostituoitu.

George Gentlyn tutkimukset TV1:ssä klo 21.05.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat