Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nero Wolfe ratkoo rikoksia nojatuolissa

Eksentrisen kulinaristietsivän loi amerikkalainen dekkaristi Rex Stout.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
Yle
Nero Wolfen (Francesco Pannofino, oik) ja hänen apurinsa Archie Goodwinin (Pietro Sermonti) pitää hyvässä ruoassa chef Nanni Laghi (Andy Luotto).
Nero Wolfen (Francesco Pannofino, oik) ja hänen apurinsa Archie Goodwinin (Pietro Sermonti) pitää hyvässä ruoassa chef Nanni Laghi (Andy Luotto). Kuva: Yle

Klassisen dekkarihahmon tunnistaa siitä, että hän ei ole kuin muut. Ajatellaanpa vaikka Agatha Christien Hercule Poirotia tai Arthur Conan Doylen Sherlock Holmesia.

Samaa tuumi aikanaan myös amerikkalainen Rex Stout (1886–1975), joka ryhtyi dekkarikirjailijaksi virkeässä viidenkympin iässä. Stout loi yksityisetsivä Nero Wolfesta poikkeusyksilön: tämä on mahtaileva eksentrikko ja ihmisiä karsastava kulinaristi, jonka tärkein ominaisuus rikosten ratkomisessa on veitsenterävä äly.

Wolfessa älyn merkitys on viety äärimmilleen. Siinä missä Holmesissa on myös toiminnan miestä ja Poirot’ssa ympäriinsä tepsuttelevaa salonkileijonaa, ratkoo New Yorkissa majaileva Wolfe mysteerejä kotonaan, mieluiten nojatuolissaan mietiskellen. Siksi Wolfe on myös riippuvainen aisaparistaan Archie Goodwinista, aivan kuten Holmes Watsonistaan ja Poirot silloin tällöin Hastingsistaan.

Goodwin havainnoi ja Wolfe jalostaa päätelmiä.

Stout kokeili rikosromaaneissaan muitakin päähenkilöitä, mutta Wolfesta muodostui hänen rakastetuin hahmonsa. Wolfen nojatuoliseikkailuista syntyi lopulta yli kolmekymmentä romaania sekä nelisenkymmentä lyhyempää kertomusta.

Nerokas Wolfe on jatkanut elämäänsä myös tv-sarjoissa, elokuvissa ja radiokuunnelmissa ympäri maailmaa. Teemalla tänään alkavassa Nero Wolfessa (2012) yksityisetsivä on saanut takamuksensa ylös tuolista ja matkannut apureineen Roomaan. Italialaissarjan Wolfena nähdään Francesco Pannofino ja Archie Goodwinia esittää Pietro Sermonti.

Nero Wolfe alkaa Teemalla klo 19.20.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat