Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vahvojen naishahmojen Frozen-elokuvasta tuli jättimenestys

Disney-yhtiö raikasti omaa lajityyppiään ja onnistui.

Radio ja TV
 
Nelonen
Frozenin taitavassa suomenkielisessä toteutuksessa Annan (takana vas.) ääninäyttelijä on Saara Aalto ja Elsan (oik.) Katja Sirkiä. Etsintäretkellä Annaa avustavat Kristoff, Sven-poro ja hajoileva Olaf-lumiukko.
Frozenin taitavassa suomenkielisessä toteutuksessa Annan (takana vas.) ääninäyttelijä on Saara Aalto ja Elsan (oik.) Katja Sirkiä. Etsintäretkellä Annaa avustavat Kristoff, Sven-poro ja hajoileva Olaf-lumiukko. Kuva: Nelonen

Frozen – huurteinen seikkailu ★★★★ Frozen, USA 2013 Nelonen klo 21.00

Jo Disney-yhtiön ensimmäinen pitkä animaatio Lumikki ja seitsemän kääpiötä (1937) kertoi tarinansa osittain laulaen. Animaatiomusikaaleista tuli Disneylle rahasampo, mutta usein yhtiö on niitä tehdessään kangistunut vanhoihin kaavoihinsa.

Virkistäviin poikkeuksiin lukeutuu Frozen – huurteinen seikkailu (2013). Se loistaa tunnelmallaan, kertoo alkuminuuteista lähtien kiinnostavan tarinan ja välttää ilmeisimmät kliseet. Virkeys osoittautui myös tuottavaksi: 1,3 miljardin dollarin lipputulot löivät animaatioelokuvien aiemmat ennätykset.

Frozenin kohdalla musiikki vei tarinaa omaperäisempään suuntaan. Käsikirjoittaja ja elokuvan toinen ohjaaja Jennifer Lee päätti muokata Lumikuningatar-satuun perustuvan tarinan uusiksi, kun hän kuuli Elsa-hahmolle sävelletyn kappaleen Let It Go (suomeksi Taakse jää). Elsa oli ollut tarinan roisto, mutta nyt hänestä tuli hieno, särmikäs sivuhenkilö ja oikeastaan koko elokuvan henkinen selkäranka.

Päähenkilö on prinsessa Anna, joka pikkutyttönä joutuu hengenvaaraan leikkiessään jäätaikoja tekevän isosiskonsa Elsan kanssa. Sisarukset erotetaan toisistaan, jotta Anna pysyisi turvassa ja Elsan voimat salassa. Eron luoma surumielinen pohjavire vahvistaa osaltaan elokuvaa.

Kun Elsa aikuistuttuaan pakenee hovista vuorille, sinnikäs Anna lähtee etsimään siskoaan. Etsintäretkelle hän saa avukseen jääkauppias Kristoffin poroineen ja palasiksi hajoilevan Olaf-lumiukon.

Vuorilla Elsa päästää pidätellyt tunteensa ja taikavoimansa valloilleen. Tämä ei televisioruudussa näytä yhtä maagiselta kuin elokuvateatterissa, mutta kiltteyden kahleista vapautumisen tunne on yhä väkevä. Elsa laulaa Taakse jää -laulua, ja tuntuu kuin Disney-yhtiö julistaisi vapautumista Disney-syndroomasta, jossa prinsessahahmot passiivisina odottavat pelastavaa suudelmaa.

On siis tultu pitkä matka Lumikista – mutta ei toki aivan tolkuttoman pitkä. Todettava on sekin, että Frozen ei sisällä sellaista sadunkerronnan (ulkonäkö)perinteiden ravistelua kuin DreamWorksin Shrek (2001) tai samanlaista lämpimän mielikuvituksen hehkua kuin Studio Ghiblin Naapurini Totoro (1988).

Mutta Disneyn itse luoman lajityypin sisällä saavutus on mainio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat