Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko rasistin käännyttää, pohditaan reportaasisarjassa

Koomikko Soran Ismail kartoittaa arjen rasismia Ruotsissa.

Radio ja TV
 
Sofia Sabel / Yle
Koomikko Soran Ismail pohtii sarjassaan myös omaa ennakkoluulottomuuttaan. Hän osallistuu sitä mittaavaan testiin.
Koomikko Soran Ismail pohtii sarjassaan myös omaa ennakkoluulottomuuttaan. Hän osallistuu sitä mittaavaan testiin. Kuva: Sofia Sabel / Yle

Ruotsalainen koomikko ja mediapersoona Soran Ismail on vitsaillut vuosia muiden ennakkoluuloilla ja ansainnut osan elannosta ruotsalaisten rasismilla – kuten hän itse muotoilee.

Ruotsin television kolmiosaisessa reportaasisarjassa Kuka on aito ruotsalainen? (Absolut svensk, 2015) kolmekymppinen Ismail käsittelee samaa vakavaksi vetävää teemaa, vaikka suuremmin vitsailematta.

Menetelmä on yksinkertainen, mutta vaativa.

Hän kiertää kotimaataan ja yrittää keskustella niiden avoimesti ennakkoluuloisten ja rasististen kanssa, jotka ovat antaneet hänelle runsaasti materiaalia vitsailuun. Voisiko heitä jollain tasolla ymmärtää sekä käännyttää ymmärtämään harjoittamaansa syrjintää?

Iranissa syntyneellä ja Ruotsiin alle vuoden vanhana muuttaneella Soran Ismaililla on myös omia kokemuksia suvaitsemattomuudesta ja suoranaisesta rasismista. Ja jopa kansallisella tasolla, niin sanotussa Rautaputkiskandaalissa.

Kuusi vuotta sitten kolme ruotsidemokraattia – kaksi tunnettua kansanedustajaa ja kunnallispoliitikko – solvasi häntä Tukholman kadulla rasistisilla haukkumanimillä ja määritteli Ruotsin viholliseksi. Tapahtumasta kuvattu, Expressen-lehden myöhemmin julkaisema pitkä video johti äänekkaimmän kansanedustajaan eroon ja toisen jäähyihin.

Erotettu kielsi kuitenkin rasistiset puheensa aina kiistattomien todisteiden julkaisuun, kuten suvaitsevaisuuden läpäisemässä Ruotsissa näyttää olevan tapana. Ismaililla onkin ylivoimaisia vaikeuksia löytää haastateltavaksi edes yksi avoimesti rasistinen ruotsalaisen – edes uusnatseista.

Mutta lopulta nappaa, Ahvenanmaalta. Siellä asuu Ruotsin monikulttuurisuutta paennut Daniel Lampinen, joka väittää olevansa tunnustuksellisena rasistina entistä vapaampi.

Miesten keskusteluyritys onkin avauksen kiinnostavin, ehkä odottamattomuutensa takia.

Toisen tason keskusteluun ja koko sarjaan tuo Ismailin tekemä testi, joka mittaa hänen omaa ennakkoluulottomuuttaan. Tulos on yllätys sekä hänelle että testin kehittäjälle, Uppsalan yliopistossa vaikuttavalle Nazar Akramille.

Vähemmän yllättäviä ovat piilokameramaiset testit, joissa valkoihoinen ja mustaihoinen yrittävät vuorollaan rikkoa julkisella paikalla pyöränlukkoa sekä lainata matkapuhelinta.

Toisessa jaksossa Ismail korottaa panoksia ja matkustaa Skånen Tomelillaan, jossa kolme nuorukaista tuomittiin syksyllä 2014 rasistisesta viharikoksesta. Hän tapaa muun muassa molemmat uhrit ja yhden tekijöistä sekä myös joukon auton kumia parkkipaikalla polttavia toimettomia nuoria. Heille on päivänselvää se, kuka on aito ruotsalainen.

Kuka on aito ruotsalainen? Femillä klo 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat