Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensin syntyy Kunta Kinte – HBO esittää uuden version legendaarisesta Juuret-sarjasta

Alex Haleyn orjaromaanin uusi dramatisointi paranee edetessään.

Radio ja TV
 
Casey Crafford / HBO
Uuden Roots-minisarjan Kunta Kinte (Malachi Kirby) on ratsastava mandinka-soturi.
Uuden Roots-minisarjan Kunta Kinte (Malachi Kirby) on ratsastava mandinka-soturi. Kuva: Casey Crafford / HBO

Alex Haley kertoo Juuret-romaanissaan (1976) orjasuvun tarinan, joka alkaa vuonna 1750 Länsi-Afrikassa syntyvästä Kunta Kintestä. Miljoonille tarina on tuttu vuoden 1977 minisarjasta. Se rikkoi Yhdysvalloissa katsojaennätykset ja nousi muuallakin maailmassa televisiohistorian virstanpylvääksi.

Nyt romaanista on tehty uusi minisarja, neljästä puolitoistatuntisesta osasta koostuva Roots.

HBO:lla nähtävä sarja on visuaalisesti edeltäjäänsä huolitellumpi, mutta muilta osin päivittäminen jättää ristiriitaisen olon.

Ensimmäinen hämmennyksen aihe on Kunta Kinten lähtökohta. Hän ei synny tavalliseen viljelijä- ja paimentolaisheimoon vaan kuningaskunnan tulevaksi ratsumieheksi, jonka toiveissa on opiskelu Timbuktun islamilaisessa yliopistossa.

Erikoisasema lisää dramatiikkaa, kun orjakauppiaat vangitsevat Kinten, mutta samalla se myös himmentää orjatarinan yleismaailmallisuutta.

Realismia on se, että omistajat kohtelevat Kinteä ja muita orjia julmasti. Tämän lisäksi uusversioon on kirjoitettu runsaasti orjien valkoisiin kohdistamaa väkivaltaa. Kosto vetoaa kyllä oikeudentuntoon, mutta on omiaan hämärtämään kuvaa todellisuudesta.

Avausosan nimekäs australialaisohjaaja Phillip Noyce ja toisen jakson Mario Van Peebles tekevät melko kulmikasta työtä.

Thomas Carterin ohjaama kolmas osa on kokonaisuuden paras. Siinä tappelukukkoja kouluttava George ( Regé-Jean Page ) ajautuu ristiriitaisiin tunnelmiin omistajansa ja biologisen isänsä Tom Lean ( Jonathan Rhys Meyers ) kanssa.

Bruce Beresfordin ohjaama päätösosa on kohtalaisen sujuva sekin.

Epätasaisesta näyttelijäkaartista etenkin Kunta Kinteä esittävän Malachi Kirbyn toivoisi olevan sielukkaampi. Sarjan nimekkäitä esiintyjiä ovat Forest Whitaker, Anna Paquin ja lopussa Alex Haleyna nähtävä Lawrence Fishburne.

Haley väitti kirjansa julkaisuaikaan Juuria oman sukunsa tarinaksi, mutta hänen taustatyöstään löytyi suuria virheitä. Lisäksi Haley joutui maksamaan plagioinnista 650 000 dollarin korvaukset antropologi-kirjailija Harold Courlanderille.

Kaikesta huolimatta Kunta Kinten sukutarinaa ei ole syytä väheksyä myöskään tässä uudessa kuusituntisessa muodossa. Huolimatta puutteistaan uusikin sarja saa kerrottua orjuudesta paljon – enemmän kuin vaikkapa Steve McQueenin laadukas, palkittu elokuva 12 Years a Slave (2013) tai Steven Spielbergin löyhempi Amistad (1997).

Vain pitkä sukutarina voi näyttää, miten monin eri tavoin orja-ajan raakuus kohdistui sukupolveen toisensa perään.

Roots HBO Nordicilla (hbonordic.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat