Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aavikon laki -elokuva sammutti neuvostokansan viihteen janoa

Myöhempien aikojen kulttisuosikki on malliesimerkki borssilänkkäristä.

Radio ja TV
 
Yle
1920-luvun Turkmenistaniin sijoittuvan elokuvan sankari on venäläinen sotilas Suhov (Anatoli Kuznetsov).
1920-luvun Turkmenistaniin sijoittuvan elokuvan sankari on venäläinen sotilas Suhov (Anatoli Kuznetsov). Kuva: Yle

Aavikon laki ★★★ Beloe solntse pustyni, Neuvostoliitto 1970 Teema klo 21.50

Neuvostoliitto moitti amerikkalaisia kulttuuri-imperialismista ja haukkui heidän tuotoksiaan hapatukseksi. Mutta myös siellä janottiin viihdettä. Neuvostoliitossa tehtiin omia versioita muun muassa tieteisleffoista ja länkkäreistä.

Aavikon laki on malliesimerkki borssilänkkäristä. Tyylittely oli lähempänä spagettilänkkäreitä kuin Hollywoodia, mutta ne sijoitettiin omiin maisemiin, yleensä vallankumouksen aikoihin Keski-Aasiaan.

Aavikon laissa ollaan 1920-luvun Turkmenistanissa, ja suurin osa seikkailusta sijoittuu Kaspianmeren rannikolle. Meneillään on basmachi-kapina, jossa turkmeenit, kazakit, kirgiisit ja uzbekit yhdistivät voimansa Neuvostoliittoa vastaan.

Kapinallisia yhdistää islam. Vaikka heidän tavoistaan tehdään vähän pilaa, heihin suhtaudutaan kunnioittavammin kuin länkkäreissä intiaaneihin. Aavikon lain kepeässä otteessa on niukasti propagandaa, vaikka se toki noudattelee Neuvostoliiton poliittista linjaa.

Sankari on venäläinen sotilas. Suhov ( Anatoli Kuznetsov ) on vapautettu palveluksesta, mutta vaeltaessaan kohti kotia hän saa niskoilleen häijyn Mustan Abdullahin ( Kakhi Kavsadze ) haaremin yhdeksän vaimoa.

Ylivertainen sotilas laatii päässään haikeita kirjeitä kaukaiselle vaimolleen ja asettuu niukkojen apuvoimien kanssa Abdullahin joukkoja vastaan.

Aavikon lakia tyrkytettiin ohjattavaksi Andrei Tarkovskille ja Andrei Konchalovskylle, joille se ei kelvannut. Ohjaajaksi päätyi vastahakoinen Vladimir Motyl.

Yleisö oli tykännyt Motylin elokuvista, mutta hän joutui hallinnon epäsuosioon, koska niiden epäiltiin lipsuneen poliittisesta linjasta. Aavikon lain hän joutui tekemään hyvin halvalla.

Aavikon laki sai ensi-iltakierroksella kunnioitettavat 34,5 miljoonaa katsojaa. Olennaisempaa on, että siitä tuli kulttisuosikki ja neuvostokulttuurin pysyvä klassikko. Pienistä kömpelyyksistä huolimatta se kyllä viihdyttää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat