Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mummot muuttivat takaisin Tšernobyliin

Eläkeläisissä on radikaalia potentiaalia.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
Hanna Zavorotina, Maria Šovkuta ja Valentina Ivanivna palasivat kotiinsa Tšernobyliin, vaikka ydinvoimalaa ympäröivä alue on virallisesti suljettu.
Hanna Zavorotina, Maria Šovkuta ja Valentina Ivanivna palasivat kotiinsa Tšernobyliin, vaikka ydinvoimalaa ympäröivä alue on virallisesti suljettu. Kuva: Yle

Mummo istahtaa hetkeksi pihamaalle, jossa kukat kukkivat sateen jäljiltä. Hän höpöttää kameralle, ottaa onkivavan ja suuntaa veden äärelle kalaan. Valentyna Ivanivna elää myrkyllisessä idyllissä Tšernobylin voimalaa ympäröivällä, virallisesti suljetulla turvavyöhykkeellä. Ydinvoimalaonnettomuudesta tuli huhtikuussa kuluneeksi 30 vuotta.

Ivanivna on yksi noin sadasta puolivirallisesta paluumuuttajasta turvavyöhykkeellä. Holly Morrisin ja Anne Bogartin viime vuonna valmistunut dokumentti näyttää myös ”stalkereita”, vyöhyketuristeja, jotka livahtavat alueelle ja ottavat toisistaan kuvia kielletyillä paikoilla. Heidän touhunsa näyttää hupsulta poseeraukselta verrattuna mummojen jokapäiväiseen vastarintaan.

Tšernobylin babuškat ovat kestäneet Stalinin ajan, sodan, kehnoja aviomiehiä ja evakuoinnin. Viranomaisten – tai kenenkään muunkaan taholta tuleva – kontrolli ei heitä enää kiinnosta. Mummoissa onkin radikaalia potentiaalia, jota heidän elämänilonsa vain alleviivaa. Kun naiset kohtaavat, viini- ja vodkapullot aukeavat ja laulu soi. Maailmanlopun maisemassa juhlitaan omaehtoisuutta ja vapautta.

Mummot ovat saaneet tällä viikolla muutenkin tilaa Ylellä. TV1 uusi maanantaina dokumentin Teräsmummot, jossa yli 80-vuotiaat Shirley Morrison ja Hinda Kipnis kyseenalaistavat jatkuvan kasvun idean ja pistävät talousoppineita koville. Heillä ei ole enää työpaikkaa tai vankkaa yhteiskunnallista asemaa riskeerattavanaan.

Ehkä vanhuksilla onkin eniten valmiuksia kapinaan.

Tšernobylin babuškat Teemalla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat