Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallon EM-kisat ovat tunteisiin vetoavaa viihdettä

”Ottelulähetyksissä tunnekuvat ohjaavat katsojien reaktioita kuten saippuasarjoissa. Kun kamera zoomaa kärsivään pelaajaan, katsoja samaistuu tuskaan”, sanoo mediatutkija Sami Kolamo.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
Reijo Hietanen
Jalkapallon MM-kisoista ja Fifan vallankäytöstä väitöskirjansa tehnyt Sami Kolamo on itsekin jalkapallofani. Tampereen Tammelan stadionin pääkatsomossa hän kertoo, että tänään alkavissa EM-kisoissa hänen suosikkijoukkueensa on Englanti.
Jalkapallon MM-kisoista ja Fifan vallankäytöstä väitöskirjansa tehnyt Sami Kolamo on itsekin jalkapallofani. Tampereen Tammelan stadionin pääkatsomossa hän kertoo, että tänään alkavissa EM-kisoissa hänen suosikkijoukkueensa on Englanti. Kuva: Reijo Hietanen

Jännitystä, draamaa ja paljon puhuvia lähikuvia – Ranskassa tänään alkavien jalkapallon EM-kisojen tv-lähetykset ovat kuin tunteisiin vetoavaa saippuaoopperaa. Näin sanoo Tampereen yliopiston mediatutkija Sami Kolamo.

”Ottelulähetyksissä tunnekuvat ohjaavat katsojien reaktioita kuten saippuasarjoissa. Kun kamera zoomaa kärsivään pelaajaan, katsoja samaistuu tuskaan.”

Tunnekuvat ovat tärkeä osa nykyistä tv-urheilua. Kolamo tutki itse jalkapallokisojen tv-lähetyksiä osana parin vuoden takaista väitöskirjaansa. Hän huomasi, että arvokisojen televisioinneissa toistuvat tietyt kerronnan keinot, joilla tv-lähetyksiin viritetään draaman kaarta. Kolamo puhuu spektaakkelisegmenteistä, jotka yhdistävät tv-urheilua ja muuta viihdettä.

”Esimerkiksi elokuvissa on kohtauksia ja lähikuvia, jotka viestivät roolihahmojen tunteista ja toiminnan motiiveista. Samoin ottelulähetyksissä reaaliaikaisten pelitapahtumien sekaan leikataan hidastuksia ja uusintoja, joissa näkyy pelaajien ilmeitä ja eleitä. Tunnekokemusten esittämisen avulla katsojalle rakennetaan tiettyä tarinaa.”

Spektaakkelisegmentit ovat osaltaan muokanneet käsitystä siitä, mitä otteluun kuuluu. Tv-katsojalle välitetään jatkuvasti informaatiota tapahtumista, joita stadionin penkeiltä ei voi havaita.

Nopeiden leikkausten, lähikuvien, hidastusten ja tietokonepeleistä tuttujen kuvakulmien ohella lähetyksiin on ilmestynyt myös uusia päähenkilöitä.

”Viimeisen kymmenen vuoden aikana valmentajia on alettu kuvata yhä enemmän. Heistä on tullut pelaajien kaltaisia tähtiä.”

Suurin huomio EM-kisoissa kohdistuu silti kentällä esiintyviin pelaajiin. Kolamo huomauttaa, että pelaajien suoritusten rinnalla tv-lähetysten keskiössä on jalustalle asetettu miesruumis, jota estetisoidaan – ja erotisoidaan. Samalla tuotetaan tulkintoja miehisyydestä. Tähän osallistuvat niin kamerat ja ohjaajat kuin selostajat ja kommentaattorit.

”Lähetyksissä ihanteellisena pidettyyn maskuliinisuuteen liitetään useimmiten voima, kovuus, taito ja ruumiin hallinta.”

Joskus kuvakulmat tarjoavat toisenlaisiakin tulkintoja miesten välisestä kanssakäymisestä:

”Usein kuvissa pelaajat halaavat ja koskettelevat toisiaan hellästi ja lämpimästi, mutta näihin tapahtumiin selostus ei ota kantaa.”

EM-kisojen kaikki ottelut nähdään Ylen kanavilla. Kolamo kertoo odottavansa kisoja mielenkiinnolla, vaikkei katsokaan lähetyksiä tutkimusmielessä. Tutkijaidentiteettiä on tosin vaikea työntää täysin taka-alalle.

”Jos kuvissa vilahtaa jotain yllättävää, merkitsen ajan ylös ja palaan siihen myöhemmin.”

Jalkapallon EM-kisat 10.6.–10.7. Avausottelu Ranska–Romania TV2:ssa ja Areenassa klo 20.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat