Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seremonioissa selostaja Marjukka Havumäkeä viehättävät perinteet

Kuningatar Elisabetin juhlaparaati nähdään Suomessa suorana lähetyksenä.

Radio ja TV
 
Jyrki Valkama / yle
Marjukka Havumäen voimakkain selostuskokemus oli Victorian ja Danielin häät Tukholmassa 2010.
Marjukka Havumäen voimakkain selostuskokemus oli Victorian ja Danielin häät Tukholmassa 2010. Kuva: Jyrki Valkama / yle

Britanniassa on perinteisesti juhlistettu hallitsijan syntymäpäiviä kesäisellä paraatilla. Viime huhtikuussa 90 vuotta täyttäneen kuningatar Elisabetin kolmituntinen juhlaparaati nähdään suorana Suomessakin.

Tiedossa on jälleen joukkojen tarkistamista, ilmavoimien ylilento, matkantekoa vaunuilla ja vilkuttelua palatsin parvekkeelta.

Paraatin selostaa Marjukka Havumäki, ja asiantuntijakommentteja esittää Lontoon Suomi-instituutissa työskennellyt Antti Halonen.

Havumäki on selostanut niin Linnan juhlia kuin ulkomaisia seremonioitakin. Ensimmäinen hänen selostamansa kuninkaallinen seremonia oli Ruotsin kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin häät Tukholmassa kesällä 2010. Ne ovat jääneet myös parhaiten Havumäen mieleen.

”Kerta oli minulle ensimmäinen ja siksi myös voimakkain kokemus. Lisäksi tiesin, että häitä edelsi vuosien odottaminen ja ettei parilla ollut helppoa päästä siihen pisteeseen. Suuri rakkaustarina huipentui alttarilla”, Havumäki sanoo.

Toinen vaikutuksen tehnyt seremonia järjestettiin pari vuotta sitten Hollannissa. Sitä Havumäki ei selostanut vaan katsoi televisiosta. Malesialaiskone oli ammuttu alas Ukrainassa, ja hollantilaisia vainajia tuotiin kotimaahan.

”Kaikesta näki, että maa on tottunut järjestämään juhlallisia seremonioita. Ammattitaito oli valtava.”

Euroopan vanhoilla monarkioilla on ylipäänsä paljon osaamista seremonioiden järjestämisessä ja kunnioituksen osoittamisessa, Havumäki sanoo.

Myös kastejuhlat viehättävät seremoniaselostajaa.

”Ne ovat herkkiä perhejuhlia. Vaikka kuinka on ulkoista loistoa, niin samalla tunnelma on intiimi, kun perheen pienimmäinen saa kasteen.

Paraateissa Havumäkeä viehättää muun muassa näyttävyys, jollaista ei kohtaa Suomessa. Ja se että asioilla on satojen vuosien perinteet. Ensimmäinen hallitsijan syntymäpäiväparaatikin järjestettiin Britanniassa 1700-luvulla.

”Tällaisia kuninkaallisia perinteitä meidän tasavallassa elävien voi olla vaikea ymmärtää.”

Kuningattaren juhlaparaatin selostuksessa kuullaan paraatin historiallisesta taustasta, mutta tiedossa on myös pohdiskelua Elisabetin elämästä ja valtakaudesta. Kuningattaren etäinen hahmo kiehtoo Havumäkeä.

”Eletään vuotta 2016, ja silti monarkki ei ole antanut yhtä ainutta henkilöhaastattelua”, Havumäki perustelee.

Kuningatar Elisabetin juhlaparaati TV1:ssä klo 12.15.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat