Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Radioateljeeta ei saa lakkauttaa

Radiofeature ansaitsee oman ohjelmapaikkansa.

Radio ja TV
 
Sampsa Oinaala
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien avustaja.
Kalle Kallio / HS
Kuva: Kalle Kallio / HS

Vuonna 2004 sain jonkinlaisen pysyvän vaurion päähäni. Olin yksin mökillä Pohjois-Savossa Juojärven rannalla. Radiosta tuli Juha Seppälän kirjoittama teos Ruma ankanpoikanen.

Faktaa, fiktiota ja eri aikatasoja sekoittava radioteos maalasi terroristin luomiskertomuksen limittämällä yhteen suomalaisen poliittisen murhaajan Eugen Schaumanin, palestiinalaistaistelijoiden ja radikaalien eläinoikeusaktivistien tarinoita.

Silloin tajusin, miten voimakasta radiokerronta on, kun lopullinen vastuu johtopäätöksistä jätetään kuulijalle.

Vaikka kyseinen kirjallista kerrontaa ja minimalistista äänisuunnittelua yhdistelevä teos edustaa vain kapeaa siivua radioilmaisusta, se avasi korviani laajemminkin sille kaikelle, mitä äänen varassa elävä sisältö voi olla.

Ruma ankanpoikanen esitettiin Radioateljeessa, joka on toiminut featureohjelmien lähetyspaikkana vuodesta 1990 alkaen. Jo sitä ennen Radioateljeen tuottaja Harri Huhtamäki on tuottanut featurea Yleisradiossa 1970-luvun lopulta asti.

Radiofeature on hieman hankasti määriteltävä kuunnelman, dokumentin ja äänitaiteen risteämiskohtaan sijoittuva ohjelmagenre. Yleensä se perustuu dokumentaarisuuteen, mutta se muokkaa materiaaliaan enemmän kuin dokumentti.

Nyt Ateljeen yllä leijuu uhka, sillä tuottajan jäädessä ensi talvena eläkkeelle edessä saattaa olla koko ohjelmapaikan lakkautus.

Yle vakuuttaa, että featuretuotanto säilyy, mutta lähetysaikojen väheneminen johtaisi myös tuotantojen vähenemiseen ja avaisi pitkällä tähtäimellä ovet uusiin karsintoihin. Lisäksi vanhojen teosten uusinnat saattaisivat jopa loppua.

Radioateljeelle on käynyt, kuten tuppaa käymään asioille, joita samat ihmiset tekevät liian pitkään. Sekä tekijäkaarti että ilmaisu ovat kaventuneet.

Tämä ei tarkoita, etteikö radiofeaturella olisi tulevaisuutta. Esimerkiksi viime talvena järjestetty Shortdox-lyhytdokumenttikilpailu synnytti jopa enemmän featurea kuin perinteisiä dokumentteja. Myös nuorilta kuunnelmantekijöiltä löytyy kiinnostusta featuren suuntaan.

Parasta olisi, jos featurella olisi oma ohjelmapaikkansa jatkossakin. Radiotaiteelta on leikattu jo tarpeeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat