Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terävää Noam Chomskya kuullaan kahdessa dokumentissa

Netflixin Requiem for the American Dream on purevan ajankohtainen.

Radio ja TV
 
Christian Westerback / HS
Noam Chomsky on uraauurtava kielitieteilijä ja vasemmistolainen älykkö.
Noam Chomsky on uraauurtava kielitieteilijä ja vasemmistolainen älykkö. Kuva: Christian Westerback / HS

Maailmankuulun älykön Noam Chomskyn eloisaa, punnittua ja kärkevää puhetta on nyt mahdollista kuulla kahdessa erilaisessa dokumentissa.

Netflixillä on katsottavissa Chomskyn yksinpuheluun nojaava Requiem for the American Dream (2015). Yle Teema uusii Michel Gondryn Chomsky-dokumentin Ovatko pitkät ihmiset onnellisia? (2013) ensi sunnuntaina 19.6.

Yhdessä dokumentit johdattavat ymmärtämään Chomskyn ajattelun moniulotteisuutta, vaikka Gondryn rento ohjaus jättääkin paljon toivomisen varaa. Requiem on tiivis ja purevan ajankohtainen, eikä vähiten lähestyvien USA:n presidentinvaalien vuoksi.

Michael Gondryn dokumentin outo nimi kumpuaa Chomskyn uraauurtavasta työstä kielitieteilijänä: lopussa pohditaan is-verbin siirtelyä lauseessa Is the man who is tall happy?

Kerrontaa elävöittävissä animaatioissaan Gondry panostaa leikkisyyteen, mikä synnyttää myös sekavuutta. Mukavaa sen sijaan on, että hän valottaa Chomskyn henkilöhistoriaa.

Selviää muun muassa se, että vasemmistoaktivisminsa vuoksi Chomsky oli Vietnamin sodan aikaan vaarassa joutua pitkäksi aikaa vankilaan.

Chomskyn vasemmistolaisuus kuuluu vahvana kriittisyytenä Peter D. Hutchinsonin, Kelly Nyksin ja Jared P. Scottin ohjaamassa Requiem-dokumentissa. Ajankohtaista ja tuttua kertomaa on, että USA:n vaalijärjestelmä on viritetty suuria rahalahjoittajia suosivaksi. Tämä johtaa liike-elämän aina vain suurempaan vaikutusvaltaan ja estää todellisen demokratian toteutumisen.

Chomsky pääsee tuttuja pintarakenteita syvemmälle esittelemällä kertovia lainauksia historiallisista lähteistä. Demokratian kohdalla perustavanlaatuisin on vertailu USA:n perustuslain laatijoiden ja Aristoteleen välillä.

Molemmat näkivät demokratiassa riskinä sen, että kansa päättää takavarikoida rikkaiden varat. USA:ssa perustettiin turvaksi senaatti, jonka jäsenten valinta tuolloin kuului äveriäille. Aristoteles puolestaan päätyi korostamaan eriarvoisuuden vähentämisen merkitystä.

Pohjoismaiden menestystarinasta näkee, että Aristoteles ymmärsi asian paremmin. Eriarvoisuus on USA:ssa räjähtänyt käsiin muun muassa siksi, että rahoitusalan sääntely on viime vuosikymmeninä murennettu. Yhdysvaltain eriarvoisuuden maksimoinnista on kärsinyt myös Suomi, finanssikriisissä, eikä ilmeisesti viimeistä kertaa.

Chomskyn mukaan luottoluokittajat ottavat jo laskelmissaan huomioon sen, että tulevaisuudessa Yhdysvalloissa taas pelastetaan rahoituslaitoksia sadoin miljardein verodollarein.

Requiem for the American Dream Netflixissä (netflix.fi). Ovatko pitkät ihmiset onnellisia? Teemalla su 19.6. klo 19.35.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat