Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylen uutuussarja yhdistää luontokohteita ja historiaa – ”Suomalaiset kulttuurisesti tosi tuore ryhmä”

Metsien kätkemä- sarjassa kauneus on väline, jolla muistutetaan luonnon tärkeydestä.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Flatlight Creative House
Ohjelmasarjan tekijät Reetta Ranta ja Antti Huttunen kaljaasi Ingan kannella matkalla Bengtskäriin.
Ohjelmasarjan tekijät Reetta Ranta ja Antti Huttunen kaljaasi Ingan kannella matkalla Bengtskäriin. Kuva: Flatlight Creative House

Keltaisen sadetakin takaa pilkottavat aallot. Reetta Ranta kirjoittaa sulkakynällä muistiinpanoja Luna-koiran levätessä vierellä rantakalliolla. Yhdeksänosaisessa sarjassa luonto ei ole suonsilmässä kastuneita villasukkia tai ilkeästi kutiavia itikanpistoja. Se on arjen ylittävää kauneutta ja yhteyttä historiaan.

Reetta Rannan ja Antti Huttusen yhdessä ideoima, käsikirjoittama, tuottama ja juontama ja muun muassa revontulivideoistaan tunnetun Flatlight Creative Housen toteuttama Metsien kätkemä on visuaalisesti vaikuttava kokonaisuus. Kuvien lomassa juontajat ja vaihtuvat vieraat kertovat pieniä tiedonjyviä historiasta ja myyteistä. Puhetta on verrattain vähän.

”Meidän piti jättää tilaa luonnon kauneudelle. Toivotaan että nämä ovat ikään kuin sytykkeitä – se visuaalisuus ja ne pienet tarinan rippeet”, Ranta kertoo.

Kun Reetta Rantaa lapsena ketutti, hän juoksi erityiselle itkukivelleen ja parkui. Luontoyhteys – hänen sittemmin uudelleen löytämänsä – on keskeistä myös tv-sarjassa.

”Sarja on tehty varmaan juuri meidän ikäisille tai oikeastaan kaikenikäisille ihmisille, jotka ovat jollain tapaa kadottaneet luontosuhteensa.”

Jaksot vievät muun muassa Saaristomeren majakkaluodolle, Lohjan luoliin ja Kainuun korpimaille. Suomalaisia sielunmaisemia on monenlaisia.

”Mulla on niinkin suuria haaveita, että ihmiset ymmärtäisivät kaiken tämän rasistisen keskustelun keskellä, että me suomalaiset ollaan kulttuurisesti tosi tuore ryhmä. Me ollaan oltu iso joukko heimoja, jotka ovat hädin tuskin ymmärtäneet toisiaan.”

Vaikka kansallisvaltion juurille ei pyritä, niin juurille kuitenkin. Mikäli sarja jatkaa toiselle kaudelle, Rannan haaveissa olisi koluta myös Venäjän ja Baltian maiden, ehkä länsinaapureidenkin luontokohteita ja löytää yhteisiä tarinoita.

Metsien kätkemä ottaa luontoon myös käytännöllisemmän kulman; se tarjoaa retkeilyneuvoja. Itse tv-sarjassa ne ovat lähinnä ruokaideoita ja lukuvinkkejä.

”Ohjelman nettisivuilta löytyy tarkat vinkit, kartat ja toisaalta paikallista tarinatietoutta. Kohteisiin on kivempi mennä, kun tietää, että siellä on ollut uhrikivi tai noitia – plus kun tietää, missä se parkkipaikka on.”

Miten käy luonnon, jos suomalaiset löytävät kadonneen luontoyhteytensä ja viettävät viikonloppunsa metsissä samoillen? Ranta muistuttaa, että Suomessa on lääniä, jota samoilla. Hän uskoo myös, että metsissä liikkuminen saa arvostamaan luontoa, mikä taas näkyy sen suojelemisena.

”Maapallon kannalta se, että ihmisten luontosuhde syvenee, on tärkeä juttu. Eikä se syvene sillä, että me katsotaan pelkästään se tv-ohjelma. Kyllä sinne itse pitää lähteä.”

Metsien kätkemä TV1 klo 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat