Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi dokumentti näyttää, miten Peter von Bagh nousi valtakunnan filmihulluksi

Tapio Piirainen dokumentoi von Baghia vuosina 2008–2014. Pianomusiikin säestämä dokumentti on kuin muistokirjoitus.

Radio ja TV
 
Yle
Sodankylän elokuvajuhlat henkilöityi elokuvakirjoittaja Peter von Baghiin. Uusi, Tapio Piiraisen tekemä dokumentti kertoo von Baghista.
Sodankylän elokuvajuhlat henkilöityi elokuvakirjoittaja Peter von Baghiin. Uusi, Tapio Piiraisen tekemä dokumentti kertoo von Baghista. Kuva: Yle

Meneillään olevien Sodankylän elokuvajuhlien aamukeskusteluissa haastatellaan tänäkin vuonna elokuvantekijöitä. Haastattelijana ei vain ole enää Peter von Bagh (1943–2014).

Tapio Piiraisen ohjaamassa dokumentissa Peter von Bagh nähdään väläyksiä aamukeskustelusta, jossa Aki Kaurismäki haastatteli vaihteeksi von Baghia. Kaurismäen kysymykset eivät vain tainneet noudattaa ”Petterin kaavaa”. Mutta dokumentti noudattaa. Se lähtee liikkeelle lapsuudesta ja etenee uraan elokuvakirjoittajana. Filmihulluuden ensioireita aiheutti etenkin Carol Reedin Mies ei-kenenkään maalla (1953).

Von Bagh syntyi Helsingissä, mutta varttui Oulussa. Vuonna 1961 hän palasi Helsinkiin opiskelemaan, ja elokuvakirjoittelu alkoi Ylioppilaslehdestä.

Viimeistään 1980-luvulla Elämää suuremmat elokuvat -radiosarja teki von Baghista koko kansan tunteman Petterin. Hän kehitti tyylin, jossa viljeli superlatiiveja. Niitä Petteri käyttää dokumentissa itsestään. Naama peruslukemilla hän ilmoittaa olevansa ”kaikkein hurraa-suomalaisin elokuvantekijä”.

Ainoan näytelmäelokuvan Kreivin (1971) ryttäys näytti kirpaisevan loppuun saakka. Sen sijaan dokumenttiohjaajana von Bagh sai alati kasvavaa arvostusta uransa loppuun saakka.

Kymmenissä kirjoissaan hän keskittyi etenkin elokuvan historiaan, mutta dokumenteissaan hän tallensi suomalaista kulttuurihistoriaa.

Von Bagh oli aina kiivas nostalgikko. Dokumentissakaan ei heru myönteistä sanaa nykyajalle. Aivan kaikki oli ennen paremmin.

Erityisen kitkerästi von Bagh haukkuu nykyiset elokuvaopiskelijat, joita yritti valistaa professorina elokuvahistoriasta Taideteollisessa korkeakoulussa vuodesta 2001 alkaen.

Piirainen dokumentoi von Baghia vuosina 2008–2014. Hempeän pianomusiikin säestämä dokumentti on kuin muistokirjoitus, jossa ajasta ikuisuuteen siirtyvä kertaa itse elämäänsä.

Sodankylän aamukeskusteluista dokumentti poikkeaa ainakin siinä, ettei Petteriltä kysytä autiosaaren suosikkielokuvaa. Elokuvan hän toteaa olleen itselleen elämääkin tärkeämpää.

Von Bagh työskenteli myös kahdella elokuvafestivaalilla, Kaurismäen veljesten kanssa perustamansa Sodankylän ohella Italiassa Bolognan Il Cinema Ritrovatossa. Dokumentti nähdään molemmissa, Sodankylässä tänään.

Peter von Bagh (Suomi 2016) Teema klo 21.00

Oikaisu 16.6. kello 16.40: Toisin kuin jutusta aiemmin saattoi käsittää, Tapio Piirainen ei kuvannut dokumenttia, vaan ohjasi sen. Dokumentin kuvaaja oli Arto Kaivanto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat