Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään televisiossa: yksi kaikkien aikojen nuorisoelokuvista.

Vuonna 1981 valmistunut Gregory’s Girl onnistui niin hyvin, että se on yltänyt myös kaikkien aikojen brittielokuvien listoille.

Radio ja TV
 
Yle
Clare Grogan ja John Gordon Sinclair näyttelevät Gregory’s Girlissä, 1980-luvun nuorisoelokuvassa, jossa pelataan myös jalkapalloa.
Clare Grogan ja John Gordon Sinclair näyttelevät Gregory’s Girlissä, 1980-luvun nuorisoelokuvassa, jossa pelataan myös jalkapalloa. Kuva: Yle

Skottielokuva Gregory’s Girl on tänä viikonloppuna ajankohtainen kahdestakin syystä, mutta ennen kaikkea siksi, että Forsyth on yksi Sodankylän elokuvajuhlien vieraista.

Toisekseen siinä pelataan jalkapalloa, aina välillä.

Forsyth oli 1980-luvulla skotlantilaisen elokuvan pioneereja, ja 1981 valmistunut Gregory’s Girl onnistui niin hyvin, että se on sittemmin yltänyt kaikkien aikojen parhaiden brittielokuvien listoille.

Itsellenikin on jäänyt siitä lämpimät muistot 1980-luvulta, ja pitkän tauon jälkeen se herättää edelleen hilpeitä tuntemuksia. Forsythin teinikomedia on nuorisokuvausten parhaimmistoa.

Päähenkilö Gregory on murrosikäinen koulupoika pienessä skottikaupungissa, ja elokuva seuraa hänen viattoman elämänsä tärkeitä käänteitä muutaman päivän aikana.

Gregoryn ja kavereitten huomio on luonnollisesti keskittynyt tyttöihin, mutta Gregoryn maailma mullistuu, kun poikien futisjoukkueeseen liittyy ihana Dorothy ( Dee Hepburn ), joka on melkein liian hyvää ollakseen totta. Tyttö, joka pelaa paremmin kuin pojat! Siinä on valmentajallakin sulattelemista.

Gregory rakastuu ja julistaa sitä kaikille heti tuoreeltaan, puoli tuntia tapahtuman jälkeen. Dorothy on vähän kokeneempi, kuten muutkin elokuvan tytöt, mutta silti lähestyttävissä.

Forsythin elokuvan vastaansanomaton viehätys on sen arkisessa huumorissa – ja skottiaksentissa. Murrosikää kuvataan niin usein raskaamman kautta, mutta Gregory’s Girlin nuoret ovat koko ajan hyvällä tuulella, eivätkä he edes riitele, pikkaisen vain vinoilevat toisilleen. Aikuishahmotkin ovat lempeän ironisia.

Forsyth valikoi näyttelijöiksi nuoria harrastajia, ja varsinkin Gregorya esittävä John Gordon Sinclair on aivan uskomaton löytö. Joko tietoisesti tai osittain tahattomasti hän on sisäistänyt myös Gregoryn fyysisen kömpelyyden. Poika ei ole vielä sinut pitkäksi venähtäneen vartensa kanssa.

Gregoryn pikkusisko Madeline kiteyttää murrosiän mielentilan jäätelösoodan äärellä: ”Paras hetki on juuri ennen maistamista. Suussa kihelmöi, mutta se ei voi jatkua ikuisesti.”

Forsyth ohjasi 1980-luvulla vielä hienot elokuvat Local Hero ja Housekeeping, mutta sen jälkeen hänen uransa hiipui. Vuonna 1999 valmistui jatko-osa Gregory’s Two Girls, jossa John Gordon Sinclair näytteli taas pääosaa, mutta se ei onnistunut.

Ehkä Sodankylässä saadaan kuulla, miksi Forsyth luopui elokuvista.

Gregory’s Girl Teemalla klo 21.05

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat