Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täydellinen sää pysyä sisällä (ja katsoa televisiosta jalkapalloa)

Tv-kolumnisti Juhani Karila kannattaa Islantia, ja häntä kuljettanut taksikuski Ranskaa.

Radio ja TV
 
Juhani Karila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.
Outi Pyhäranta
Kuva: Outi Pyhäranta

Istuin taksin takapenkillä matkalla Mahébourgin kaupunkiin Mauritiuksella viime viikolla. Mauritius on pieni saari Intian valtamerellä 900 kilometriä Madagascarilta itään, ja siellä on nyt talvi.

Sokeriruokopeltojen vilahdellessa ohitse kuski Mahmad Essam Punjoo sanoi, että tähän aikaan vuodesta paikalliset pitävät pitkähihaista päällä, koska ulkona on kylmä. Lämpötila oli hippusen päälle 20 astetta. Koillisesta puhalteli leppeä tuuli.

”Täydellinen sää pysyä sisällä ja katsoa jalkapalloa”, Punjoo jatkoi.

Jalkapallolla hän ei tarkoittanut Mahébourgin oman joukkueen Grand Port Unitedin otteluita, vaan Euroopan jalkapallomestaruuskisoja.

Se on sikäli erikoista, että Eurooppa on kymmenen tunnin lentomatkan päässä ja mauritiuslaisilla on täysi syy inhota koko maanosaa. Mauritiuksen historia pähkinänkuoressa: portugalilaiset löysivät saaren ja alkoivat tappaa dodoja, minkä jälkeen tulivat hollantilaiset, jotka hakkasivat eebenpuumetsät ja tappoivat loputkin dodot. Sitten ranskalaiset toivat saarelle laivalasteittain mannerafrikkalaisia orjia ja käännättivät maan sisäosat pelloiksi.

Lopuksi tulivat englantilaiset, he sotivat ranskalaisia vastaan ympäri rannikoita, voittivat, toivat saarelle vaihtelun vuoksi intialaisia, lopettivat orjuuden, menettivät vähin erin kiinnostuksensa koko länttiin ja antoivat sen itsenäistyä.

Mitä maata kannatat? kysyin Punjoolta.

”Ranskaa! Mutta ensimmäinen ottelu on vaikea. Romania ei ole helppo vastustaja. Luulen, että tulee tasapeli. Hei, katsopa vasemmalle. Tuossa minä asun.”

Punjoo osoitti ikkunasta upealla paikalla meren rannalla seisovaa matalaa kivirakennusta, josta sanoi maksavansa vuokraa 65 euroa kuussa, koska ”se on niin vanha”.

Myöhemmin kuvittelin Punjoon istumassa kauhtuneen nojatuolin reunalla särisevän kuvaputkitelevision äärellä. Hän varmaan huusi onnesta, kun Olivier Giroud puski Ranskan johtoon. Ehkä hän karjui vielä kovempaa Dmitri Payetin tykittäessä voittomaalin – keskikenttämies kun on kotoisin Mauritiuksen lähellä sijaitsevalta Réunionin saarelta.

On älytöntä, miten kaukaiset jalkapallon EM-kisat saavat Punjoon unohtamaan maansa sorron, että hetken ajan hän vain ihailee yhdessä miljoonien muiden tv-katsojien kanssa tämmöistä järjettömän kaunista maalia. Nationalistihuligaanit saavat kaikin mokomin tapella hotellin takapihalla.

Mauritiuslaisella taksikuskilla ja minulla on kiire katsella peliä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat