Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esikuva on selvä, mutta Tomi Kokosta ei sittenkään ole Suomen Morgan Spurlockiksi

Tv:ssä esitetään dokumentti 30 päivän ihmiskoe, jossa Tomi Kokko muuttaa ruokavalionsa suositusten mukaiseksi.

Radio ja TV
 
Sub
Dokumentissa seurataan, miten personal trainer Tomi Kokko siirtyy suositusten mukaiseen ruokavalioon.
Dokumentissa seurataan, miten personal trainer Tomi Kokko siirtyy suositusten mukaiseen ruokavalioon. Kuva: Sub

NYT puhutaan siitä, kuka saa puhua ravitsemuksesta.

Kiista on tällä hetkellä henkilöitynyt virallisia ravitsemussuosituksia edustavaan ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmiin ja epävirallista kokemustietoa edustavaan personal trainer Tomi Kokkoon.

Sami Hedbergiäkin opeillaan 30 kiloa laihduttanut Kokko sanoo haluavansa auttaa ”miljoonia ihmisiä voimaan hyvin myös ravinnon kautta”.

Kokko on puhunut blogissaan rasvaisen ja viljattoman ruokavalion puolesta. Eli kiista on se sama, jonka lääkäri Antti Heikkilä aloitti jo 2000-luvun alussa vähähiilihydraattista ravintoa käsittelevillä kirjoillaan.

Nyt televisiossa nähdään Kokon maaliskuussa ensi-iltansa saanut dokumentti 30 päivän ihmiskoe.

Siinä Kokko sanoo heittäytyvänsä virallisten ravintosuositusten vietäväksi.

Dokumentin julisteessa Kokko poseeraa hampaissaan leipäpala ja kasvoillaan tuskastunut ilme. Viittaus on selvä.

Kuva muistuttaa Morgan Spurlockin Super Size Me –dokumentin (2004) julistetta, jossa Spurlockin suuhun on ahdettu ranskalaisia perunoita. Dokumentissaan Spurlock eli 30 päivää McDonaldsin eväillä.

Vaikka dokumentti on varmasti ollut Kokon treenibisnekselle hyvää mainosta, Suomen Spurlockiksi hänestä ei taida olla. Tuotannon jälki ja kokeen laajuus eivät luonnollisesti voi vastata esikuvaa. Spurlock matkusti ympäri Yhdysvaltoja haastattelemassa asiantuntijoita ja hänet testasi kolme lääkäriä. Kokon testaa vain antioksidanttiklinikan Olli Sovijärvi.

Dokumentissa pääsevät ääneen ihmiskokeesta silmin nähden hermostunut Mikael Fogelholm, THL:n entinen pääjohtaja Pekka Puska ja biohakkeri Teemu Arina. Vaikka Kokko käy päivien aikana läpi joitakin muutoksia vaihdettuaan suureksi osaksi rasvoista ja proteiineista koostuvan ruokavalionsa virallisiin suosituksiin, jäävät dokumentin tieteellisesti todistettavat lopputulokset hieman heikoiksi. Yhden ihmisen otanta kun on, no, melko pieni.

Dokumentissa ei myöskään näytetä Kokon uutta ruokavaliota kokonaisuudessaan, vain pari otosta valtavasta kaurapuuro leivällä -aamiaisesta.

Ei voi olla välttymättä ajatukselta, että kokeen premissi vaikuttaa lopputulokseen. Jos Kokko on alun perin vastaan kokeilemaansa ruokavalioita, ei ennakkoasenne voi olla vaikuttamatta hänen oloonsa.

Äärimmilleen viedyt mielipiteet uuvuttavat ravitsemuskeskustelussakin. Tulee mieleen Salaisten kansioiden lausahdus:

”Totuus on tuolla jossain.”

30 päivän ihmiskoe Subilla klo 21.00

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat