Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäyön unesta tehty tulkinta on erinomainen syy viettää juhannusta tv:n ääressä

Kun britit tarttuvat johonkin William Shakespearen teoksista, tuloksena on yleensä, ellei peräti aina, jotakin erityistä. Kesäyön uni esitetään lauantaina.

Radio ja TV
 
Yle
John Hannah näyttelee Theseusta BBC:n uudessa Kesäyön uni -tulkinnassa. Tämän version Shakespearen näytelmästä on ohjannut Russell T. Davies.
John Hannah näyttelee Theseusta BBC:n uudessa Kesäyön uni -tulkinnassa. Tämän version Shakespearen näytelmästä on ohjannut Russell T. Davies. Kuva: Yle

Kun britit tarttuvat johonkin William Shakespearen teoksista, tuloksena on yleensä, ellei peräti aina, jotakin erityistä.

Britit todella rakastavat häntä ja hänen perintöään.

Se näkyy myös brittien uunituoreessa Shakespeare-satsauksessa, jonka näyttämönä on televisio.

Kesäyön uni on mestarin höpsö komedia, joka viihdyttää vaikka suomalaisessa kesäteatterissa, ja nyt on tarjolla BBC:n huippulaatua.

Vision luoja on käsikirjoittaja Russell T. Davies, jonka merkittävin aikaansaannos tätä ennen on ollut Doctor Whon toinen tuleminen vuonna 2005. Davies vastasi siitä myös tuottajana.

Sitä ennen 2000-luvun alussa hän kirjoitti muun muassa Älä kerro äidille -sarjan (Queer as Folk).

Shakespeare sijoitti komediansa antiikin Kreikkaan. Ateenan kuningas Theseus on viemässä vihille amatsonien kuningattaren Hippolyten, ja kaupungissa valmistaudutaan mahtihäihin. Niiden varjossa tapahtuu monenlaista sutinaa, varsinkin neljän nuoren, Hermian, Helenan, Demetriuksen ja Lysanderin välillä. Sivujuonena seurataan liikuttavaa amatööriteatteriseuruetta, joka valmistelee esitystä häiden ohjelmaksi.

Tapahtumat keskittyvät kuitenkin metsään, jossa keijukansa virittelee taikojaan ja sotkee ihmisten suhteita entisestään, ja vähän omiaankin.

Metsän päähenkilöt ovat Obeiron ja hänen vaimonsa Titania, joilla on aviokriisi meneillään. Sekä tietenkin Obeironin uskollinen assistentti Puck.

Daviesin versiossa Theseus on natsihirmuhallitsija ja Hippolyte lievästi sanottuna vastentahtoinen morsian. Nuoret on puvustettu nykyaikaisiin vaatteisiin, ja Theseuksen linnassa näpräillään erilaisia näyttöjä, mutta muuten fantasiamaailmalla ei ole yhteyttä todellisuuteen eikä varsinkaan historiaan.

Raja unen ja toden välillä menettää merkityksenä, kuten itse näytelmässäkin.

Mielikuvitus on päästetty irti koko työryhmässä. Ohjauksesta vastaa David Kerr, mutta osasia sitoo yhteinen näkemys Shakespearen komediasta ja sen huumorista. Se tulee esiin yhtä lailla puvuissa, maskeerauksessa, lopputanssin koreografiassa kuin näyttelemisessä. Efektejä ei ole säästetty, nekin on valjastettu päämäärän palvelukseen.

Liioittelu on taito, joka pitää hallita.

Näyttelijät ovat esityksen sielu, ja heissä näkyy syvimmin brittien suhde Shakespeareen. Repliikit lausutaan yhtä luontevasti kuin jokin nykyteksti. Näyttelijät sisäistävät joka sanan, myös nuorempi sukupolvi. Varsinkin Helenaa näyttelevä Kate Kennedy vaikuttaa lupaavalta komediennelta. Sivuroolissa loistaa Pikku-Britanniasta tuttu Matt Lucas, joka näyttelee teatteriseurueen Perää.

Maxine Peake on hieno valinta Titanian rooliin. Davies on kunnioittanut alkuperäistekstiä, mutta ujuttanut käänteisiin myös homoseksuaalisia virityksiä. Loppukohtauksen tuoksinassa Titania ja Hippolyte suutelevat, mikä herätti Britanniassa etukäteen närkästystäkin.

Tv-esitys kestää puolitoista tuntia, joten näytelmää on lyhennetty. Perustuu suomeksi Lauri Siparin käännökseen.

Kesäyön uni Teema la klo 20.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat