Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aktivismi on epämääräinen käsite, sillä aktivisteja on monenlaisia

Ansiokas ruotsalainen reportaasisarja Aktivismin aika yrittää hälventää ennakkoluuloja erilaisilla aktivistitarinoilla.

Radio ja TV
 
Yle
Prina Feiler (vas.) on yksi Aktivismin aika -sarjassa haastatelluista aktivisteista.
Prina Feiler (vas.) on yksi Aktivismin aika -sarjassa haastatelluista aktivisteista. Kuva: Yle

Aktivismi ja aktivisti ovat käsitteitä, jotka tuntuvat nostattavan hyvinkin voimakkaita tunteita – osin epämääräisyytensä, latautuneisuutensa ja leimallisuutensa takia.

Ansiokas ruotsalainen reportaasisarja Aktivismin aika (Aktivismens tid, 2014) yrittää hälventää ennakkoluuloja erilaisilla aktivistitarinoilla. Sarja pyrkii osoittamaan, että aktivisteja on kovin moneen lähtöön.

Kymmenessä maassa kuvatun Aktivismin ajan eri-ikäisiä miehiä ja naisia näyttäisikin yhdistävän hyvään pyrkimisen lisäksi vain se, että kukaan ei vähättele kenenkään ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa.

Tässä näyttää kulkevan myös sarjan nelikymppisten ruotsalaisten toimittajien, Sara Murillo Cortesin ja Tigran Feilerin, oma raja aktivismin ja aktivismin välillä.

Radion ja tv:n opetusohjelmiin erikoistuneen Utbildningsradionin tilaaman sarjan avauksessa rajat ovat myös todellisia ja toimintaan sysänneitä.

Toinen jakson kertoja, tukholmalainen lukiolainen, sai sytykkeen kansalaisaktivismiin rajojen sulkemista vaativista mielenosoittajista. Ja toinen, israelilainen sairaanhoitaja, on ylittänyt Israelin ja palestiinalaisalueen välisen rajan kahteen kertaan joka lauantai toistakymmentä vuotta. Ainakaan jälkimmäinen ei vastaa – vapaaehtoistyötä tekevänä 91-vuotiaana eläkeläisenä – mielikuvaa stereotyyppisestä, tavallisen epätavallisesta aktivistista.

Sarjan vahvuuksia on maantieteellinen, koulutuksellinen, toiminnallinen ja asenteellinen kirjo. New Yorkissa vaikuttavan Pastori Billyn voi tulkita aktivismilla pilailevaksi performanssitaiteilijaksi, vaikka hän julistaa saarnoissaan loppua kulutuskeskeiselle elämäntavalle.

Pastori Billy kertoo taustastaan Aktivismin ajan kolmannessa jaksossa, jonka aiheena on johtajuus. Sarjaan kerättyä moninaista materiaalia jäsentää ryhmittely kahdeksaan teemaan, avauksen merkityksellisyydestä lopun rakkauteen.

Aktivismin ajan seuraavat kolme osaa esitetään jo tällä viikolla tiistaina, keskiviikkona ja torstaina. Tiistain jakson on aiheena on aktivismin ja valtion suhde, jota eritellään kahdesta kiinnostavasta kulmasta.

Meksikossa peruskoulun opettaja on ollut luomassa pakon edessä kansalaispoliisia, joka yrittää paikata ”rikki olevan” valtion väistämiä velvoitteita.

Rajan toisella puolella Yhdysvalloissa yritetään päinvastoin perustaa itsevaraista yhteisöä. Se olisi mahdollisimman riippumaton valtiosta, jonka katsotaan hoitavan velvollisuuksiaan liiankin innokkaasti.

Aktivismin aika Femilla klo 19.45.

Yle
Myös Julieta Cederlöf kuuluu sarjan esittelemiin henkilöihin.
Myös Julieta Cederlöf kuuluu sarjan esittelemiin henkilöihin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat