Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nicholas Yarrisin tarina on uskomaton, ja Fear of 13 -dokumentissa se kerrotaan taitavasti

Kuolemaantuomittu Yarris toivoi tuomionsa täytäntöönpanoa.

Radio ja TV
 
DOX Productions
Nicholas Yarris on tuomittu kuolemaan murhasta. Hän kertoo elämästään hämmästyttävän sujuvasti.
Nicholas Yarris on tuomittu kuolemaan murhasta. Hän kertoo elämästään hämmästyttävän sujuvasti. Kuva: DOX Productions

Netflixillä esitettävä BBC:n osatuottama dokumentti The Fear of 13 (2015) kaappaa katsojan maailmaansa viimeistään kymmenennen minuutin kohdalla. Murhasta kuolemaan tuomittu Nicholas Yarris on ensin kertonut ajan oudosta kulumisesta vankilassa, sitten rangaistuslaitoksen väkivallasta ja sen jälkeen muistelee tapausta, jonka todistajaksi hän päätyi:

Selliosastossa, jossa vaadittiin täydellistä hiljaisuutta pahoinpitelyn uhalla, asusti toisistaan erillään miespari, joka oli tuntenut toisensa nuoruusiästä lähtien. Kun miehille ilmoitettiin lähettämisestä eri vankiloihin, toinen heistä alkoi laulaa ihmeellisellä, karhean kaihoisalla nuotilla. Sävelten kiiriessä selliosastossa vangit pidättivät hengitystään kuunnellen lähestyvää avainten kilinää, joka kertoi, että vartijat pamppuineen olivat matkalla.

Pysäyttävä kohtaus osoittaa Yarrisin kertojanlahjat. Samalla se on osoitus dokumentin ohjaajan David Singtonin taidosta luoda tunnelmaa yksinkertaisin keinoin: viitteellisillä dramatisoinneilla, äänimaailmalla ja selliosastoa kiertävällä kameralla.

Laulajaa kuunteleva sivupolku osoittaa myös dokumentin tavan kertoa Yarrisin kohtaloista. Tarinaa ei kerrota suoraviivaisimmalla, vaan vaikuttavimmalla tavalla.

Alkutekstien sanat ovat kyllä suoria: ”Oltuaan yli 20 vuotta kuolemaantuomittuna vankilassa Nick Yarris teki viimeisen vetoomuksen Pennsylvanian oikeuslaitokselle. Hän pyysi vetoomuskäsittelyn lopettamista ja tuomion täytäntöönpanoa.”

Lisäksi kerrotaan, että Yarrisin tarina on vahvistettu riippumattomista lähteistä. Tieto on merkittävä, koska tarina on sanalla sanoen uskomaton ja Yarris kertoo sen hämmästyttävän sujuvasti, aivan kuin olisi harjoitellut sanamuotoja koko ikänsä.

Fiksuilla dramatisoinneillaan Sington tukee Yarrisin puhetta: tuoli tyhjässä tilassa on yksinäisyyden symboli, mutta paljastuu osaksi myöhempiä tapahtumia. Metsässä juokseva pikkupoika puolestaan symboloi vapautta, mutta tämäkin jakso asettuu lopulta kiinteäksi osaksi kertomusta.

Enempää ei oikeastaan voi sanoa pilaamatta dokumentin monitahoista yllätyksellisyyttä. Täytyy tyytyä toteamaan, että Yarrisin elämäntarina on vaikuttava tavalla, joka mietityttää viikkoa myöhemminkin.

Jos valittamisen aihetta erikseen hakee, dokumentin nimi saattaa turhaan johtaa ajatuksia mielenhäiriön suuntaan. The Fear of 13 viittaa vankilavuosiin, jolloin Yarris intoutui lukemaan kirjoja ja opettelemaan uusia sanoja. Yksi niistä oli tridecaphobia eli suomalaisittain triskaidefobia: pelko, joka kohdistuu epäonnen numeroon 13.

The Fear of 13 Netflixissä (netflix.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat