Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Querelle on homokuvaston perusteoksia

Ohjaaja Fassbinder oli suorasukaisuudessaan aikaansa edellä.

Radio ja TV
 
Brad Davis esittää komeaa mutta pahaa Querellea, johon kaikki miehet rakastuvat.
Brad Davis esittää komeaa mutta pahaa Querellea, johon kaikki miehet rakastuvat.

Querelle ★★★ Ranska 1982 Teema klo 22.10 (K16)

Pride-viikon ohjelmistossa Teema esittää myös homoelokuvan klassikon, Rainer Werner Fassbinderin Querellen vuodelta 1982.

Elokuva perustuu Jean Genet’n romaaniin, mutta Fassbinder on ottanut luovia vapauksia, ja toisaalta hän käyttää suoria sitaatteja romaanista. Nyt katsottuna Querelle on teatterimaisuudessaan outo ja rasittavakin, mutta sillä on paikkansa elokuvan ja erityisesti homokuvausten historiassa. Fassbinder oli suorasukaisuudessaan aikaansa edellä, sillä homoelokuvat, jos sellaista nimitystä voi käyttää, kokivat varsinaisen nousun vasta 1990-luvun kuluessa.

Querelle valmistui juuri ennen aidsin tuloa. Brestin satamaan sijoittuvassa tarinassa hekumoidaan merimieskuvastolla, ja auringonlaskua vasten poseeraava komea Querelle ( Brad Davis ) on yksi klassisista homokuvista.

Genet’n Querelle on varas ja murhaaja, ja Genet rinnastaa romaanissaan rikollisuuden ja taiteilijuuden. Fassbinderin elokuvassa radikaaleinta on homoseksuaalisuuden yhdistäminen raakaan väkivaltaan. Querelle on täysi pahis, johon miehet rakastuvat.

Querelle kuvaa homoseksuaalisuutta myös naisten poissaolon kautta. Ainoa naishahmo on Jeanne Moreaun esittämä bordelliemäntä Lysiane, jolla on suhde Querellen veljen Robertin ( Hanno Pöschl ) kanssa. Lysiane jää kolmanneksi pyöräksi veljesten välisessä kiinteässä suhteessa.

Fassbinder kuoli huumeisiin juuri ennen Querellen valmistumista. Aidsia sairastanut Brad Davis teki itsemurhan vaimonsa avustamana vuonna 1991.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat