Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Transväen räätäliliikkeessä puku ei ole vain puku

Omaperäisen dokumentin newyorkilaisesta Bindle & Keep -putiikista tuottivat Girls-sarjasta tutut Lena Dunham ja Jenni Konner.

Radio ja TV
 
HBO
Rae Tutera ottaa mittoja dokumentin tuottajan Lena Dunhamin pikkusiskolta Gracelta. Tämä toivoo mahdollisimman androgyyniä mittatilauspukua.
Rae Tutera ottaa mittoja dokumentin tuottajan Lena Dunhamin pikkusiskolta Gracelta. Tämä toivoo mahdollisimman androgyyniä mittatilauspukua. Kuva: HBO

HBO:n dokumenttia Suited mainostetaan kuuluisilla tuottajillaan, jotka ovat Girls-sarjan moottoreina tunnetut Lena Dunham ja Jenni Konner. Dokumentin ohjaaja Jason Benjamin tutustui kaksikkoon työskennellessään Girlsin kuvausryhmässä mikrofonipuomin kannattelijana. Erään kerran Benjamin sitten tarjosi heille dokumentti-ideaa lehdessä näkemästään vaatturiliikkeistä.

Newyorkilainen Bindle & Keep on erikoistunut tekemään mittatilauspukuja transihmisille – siis poikana syntyneille, jotka tuntevat olevansa naisia, tai tyttönä syntyneille, jotka tuntevat olevansa miehiä.

Mutta tarvitaanko tähän työhön todella oma erikoistunut räätäliliikkeensä? Eikö kuka tahansa taitava räätäli osaisi hoitaa homman? Vastaus tähän yksinkertaistavaan ennakkokäsitykseen taitaa olla Suited-dokumentin tärkein anti.

Ensinnäkin käy ilmi, että on oma taiteenlajinsa pyrkiä piilottamaan naisellisesti kurvikkaat muodot miesten puvun sisään. Tämä tuntuu olevan monien asiakkaiden toiveena.

Vieläkin tärkeämpi Bindle & Keepin tarjoama palvelu on ennakkoluuloton kuunteleminen. Kun uutta pukua tilaa ihminen, joka haluaa häivyttää alkuperäisen biologisen sukupuolensa, puhutaan hyvin monisyisestä asiasta.

Ja on asiakkaalle hyötyä siitäkin, että vaatturi tietää heti, mistä on puhe, kun puvun tilaaja sanoo käyneensä läpi ”yläosaleikkauksen” (top surgery), tai siitä, että puvuntekijä rohkenee kakistelematta kysyä, mitä mieltä asiakas on rinnoistaan – pitäisikö ne saada kokonaan piiloon vai saavatko ne näkyä?

Yksi dokumentissa tavatuista asiakkaista on häihin pukua tilaava Derek, alkujaan Brandy, joka toivoo, että uusi puku päällään häntä ei erota rivistöstä miehiä. Derekiä seurataan myös kohdunpoistoleikkaukseen ja myöhemmin häihin. Näissä kohdin dokumentti notkahtaa yllätyksettömämpään suuntaan.

Vain yksi tavatuista asiakkaista on transnainen, asianajaja, joka on menossa ajamaan transsukupuolisten syrjintää koskevaa oikeusjuttua. Tapausta ei valitettavasti seurata pidemmälle.

Bindle & Keepiä pyörittävät yhdessä räätäli Daniel Friedman ja Rae Tutera. Tutera on syntynyt tyttönä ja alkujaan saanut nimekseen Rachel. Hänelle ensimmäisen oman miesten puvun ostaminen 25-vuotiaana oli merkittävä hetki.

Friedmanin suunnitelmissa puolestaan oli tienata hyvät rahat tekemällä pukuja Wall Streetin rahamiehille. Sitten hän tapasi Tuteran ja huomasi uransa saaneen aivan uudenlaista, syvempää sisältöä.

Suited HBO Nordicilla (hbonordic.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat