Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskalaissarjassa toimittaja on poliisia pätevämpi

Rikokset ovat ihmissuhteisiin keskittyvässä Dicte-rikossarjassa vain sivuseikka.

Radio ja TV
 
Yle
Toimelias Dicte Svendsen (Iben Hjejle) palaa avioeronsa jälkeen rikostoimittajaksi synnyinkaupunkiinsa Aarhusiin
Toimelias Dicte Svendsen (Iben Hjejle) palaa avioeronsa jälkeen rikostoimittajaksi synnyinkaupunkiinsa Aarhusiin Kuva: Yle

Tanskan yleisradion ykköskanava DR1 on menestynyt draamasarjoillaan niin ylivoimaisesti, ettei muille ole jäänyt juuri jaettavaa.

Altavastaajan asema on erityisen kiusallinen Tanskan suurimmalle kanavalle, osittain mainosrahoitteiselle TV2:lle. Sen edellinen yritys, rikoskirjailija Elsebeth Egholmilta tilattu sarjamurhaajasarja Kylmäveriset tappajat (2011) myytiin kyllä moneen maahan, mutta se jäi kotimaansa katsojalukujen takia vain yhteen kauteen.

Kanavan uusin rikossarja, saman Egholmin suosittuun kirjasarjaan perustuva Dicte (2013–2014) on menestynyt sen verran paremmin, että siitä alkaa syksyllä Tanskassa jo kolmas kymmenen jakson kausi.

Dicte vaikuttaa silti samankaltaiselta puolittaiselta ohjelmakaavion täytteeltä, joka ei ole syntynyt tekijöitten palavasta näkemyksestä tai mistään tarinankerronnallisesta välttämättömyydestä.

Se on ihmissuhdesarja, jossa rikokset ovat sivuseikka. Vähän samaan tapaan kuin kanavan aikaisemmat poliisisarjat Kyttä kylämaisemassa ja Anna Pihl.

Tosin poliisien sijasta rikoksia selvittää nyt toimelias toimittaja, avioeron jälkeen synnyinkaupunkiinsa Aarhusiin muuttanut nelikymppinen Dicte Svendsen ( Iben Hjejle ). Hän on saanut töitä sanomalehti Dagbladetin aluetoimituksessa.

Dicte Svendsen on rikostoimittaja, joka vetää puoleensa myös rikosten uhreja: ensimmäisessä puolentoista tunnin tapauksessa sijaissynnyttäjän, toisessa naapurin talonvahdin, kolmannessa kuolleen vauvan.

Kannattaakin varautua siihen, että työhönsä uppoutuvan Dicten puhelin soi aina silloin, kun hän yrittää viettää laatuaikaa 17-vuotiaan tyttärensä tai kouluaikaisten ystävättäriensä kanssa. Aarhusin rikospoliiseilla sekä varsinkin komisario Wagnerilla ( Lars Brygman ) on myös kestämistä, sillä työroolinsa rajat ylittävä rikostoimittaja on poliisia aina askeleen tai kaksi edellä.

Dictella on tietysti oma salattu menneisyytensä, mutta Rikoksen Sarah Lundiin ja Sillan Saga Noréniin verrattuna hän vaikuttaa normaalilta. Jos normaalia on se, että hän ei ole puhunut samassa kaupungissa asuvien vanhempiensa kanssa lähes kahteenkymmeneen vuoteen – tosin pätevästä syystä.

Dicten oma trauma kietoutuukin aina kätevästi kaikkiin hänen selvittämiinsä rikoksiin, joista hän ehtii kirjoittamaan aina jossain välissä myös sovitut lehtijuttunsa.

Dicte alkaa TV1:ssä klo 21.05.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat