Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi-elokuvissa lähiö on paikka, josta halutaan pois

Ankeita lähiökuvauksia on tehty 1960-luvulta saakka.

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
Bufo
Korso-elokuvassa Markus (Mikko Neuvonen) haluaa pois Korsosta.
Korso-elokuvassa Markus (Mikko Neuvonen) haluaa pois Korsosta. Kuva: Bufo

Lähiö on yksi uuden suomalaisen elokuvan keskeisimmistä miljöistä. Mutta ne eivät ole paikkoja, joissa haluttaisiin olla, vaan joista halutaan päästä pois.

Aleksi Tuomivaaran ohjaama Korso (2014) on vantaalaiseen lähiöön sijoittuva kasvutarina. Se kertoo teini-ikäisestä Markuksesta, joka haluaisi matkustaa New Yorkiin pelaamaan katukorista. Mutta ei Korsosta ihan niin vain lähdetä pois.

Saman saa kokea Antti Heikki Pesosen palkitun lyhytelokuvan Korsoteorian (2011) päähenkilö. Hänkin haaveilee paremmasta, mutta korsolainen todellisuus iskee vasten kasvoja. Betonilähiöiden ankeus huokuu myös Pesosen pitkässä esikoisohjauksessa Päin seinää (2014), jonka nimi kertoo jo kaiken.

Ja mitä olisi lähiöelokuva ilman väkivaltaa? Pirjo Honkasalon Betoniyössä (2013) nähdään kotimaisen elokuvan kenties pisin murhakohtaus. Väkivalta on keskeisenä teemana myös Antti J. Jokisen tulevassa Itä-Helsinki-kuvauksessa Pahan kukat (2016).

Mutta eivät ankeat lähiökuvaukset mikään uusi juttu ole. Jo Vihreässä leskessä vuonna 1968 Jaakko Pakkasvirta kuvasi lähiörouvien seksuaalista turhautumista uutuutta hohkaavassa Espoon Tapiolassa.

Herkullisin kommentti kuullaan elokuvassa Rautakauppias Uuno Turhapuro, presidentin vävy (1978). Härski Hartikainen palaa kostean illan jälkeen myöhässä työpaikalleen ja selittää olleensa Espanjassa. ”Sanoin kyllä taksikuskille, että Jakomäkeen, mutta hän vei minut Barcelonaan”.

Suomalainen lähiö on niin ankea paikka, että edes taksikuskit eivät halua ajaa sinne.

Korso Nelosella klo 23.20.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat