Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heinäkuussa Yle Radio 1:ssä matkataan keskiajalle

Teemakuukauden helmi on Umberto Econ romaaniin perustuva uusi kuunnelmasarja Ruusun nimi.

Radio ja TV
 
Jyrki Valkama / Yle
Ruusun nimi -kuunnelmasarja alkaa huomenna sunnuntaina. Esko Salminen (vas.) on Vanha Adso, Aaro Wichmann on Adso ja Kari Heiskanen on William of Baskerville.
Ruusun nimi -kuunnelmasarja alkaa huomenna sunnuntaina. Esko Salminen (vas.) on Vanha Adso, Aaro Wichmann on Adso ja Kari Heiskanen on William of Baskerville. Kuva: Jyrki Valkama / Yle

Radion kulttuurikanava on omistanut heinäkuunsa erilaisille teemoille vuodesta 2005 alkaen. Niin se tekee tänäkin vuonna.

Vuonna 2013 käsittelyssä oli historiallisista ajanjaksoista romantiikka. Tällä kertaa matkataan ajassa vielä kauemmas, keskiajalle.

Suurin piirtein 500–1500-luvuille sijoittuva ajanjakso mainitaan usein ”pimeänä keskiaikana”. Monet teemakuukauden lähes kahdesta sadasta ohjelmasta osoittavat, että antiikin ja renessanssin väliselle jaksolle mahtui pimeyden ohella valoa.

Keskiajan perintö vaikuttaa edelleen elämässämme. Silloin alkoi esimerkiksi rakentua kapitalistinen talousjärjestelmä ja kristinusko saapui Pohjolaan.

Keskiaikateemaan tarttuvat puheohjelmien toimittajat Roman Schatzista Kalle Haataseen. Teemaa käsitellään niin mediakritiikkiohjelma Julkisessa sanassa, kielen ilmiöitä tarkastelevassa Aristoteleen kantapäässä kuin Kirjakerhossakin.

Musiikkiohjelmista keskiaikaan tarttuu jopa elektronista ja kokeellista musiikkia esittelevä Avaruusromua kuukauden viimeisessä lähetyksessään.

Ohjelmistossa on myös varta vasten teemaan rakennettuja historiasarjoja. Maanantaisin esitettävä Keskiajan perintö kertoo, mitä keskiajasta näkyy nykyajassa. Torstaisin lähetettävä Kuninkaallisista savupirttiin esittelee suomalaista elämää keskiajalla, ja samasta aihepiiristä ammentaa myös perjantaisin lähetettävä Matka Itämaahan.

Teemaan liittyvien uusintojen helmi on Radioteatterin kuunnelmapaikalla huomenna alkava kolmiosainen Ruusun nimi vuodelta 2011. Umberto Econ klassikkoromaanista sovitettu hurmaavan perinteinen kuunnelma on kuin munkkiluostariin sijoittuva yleissivistävä dekkari, johon Ari Mursula on rakentanut huomaamattoman vaikuttavan äänimaailman.

Myös perjantaisin lähetettävän Radioateljeen kolme uusintaa vuosilta 2002–2009 muodostavat yhdessä uuden kokonaisuuden.

Keskiajan heinäkuu Yle Radio 1:ssä koko heinäkuun ajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat