Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Morso voi tulla ikkunan taa

Aikuiset saattavat muistella huvittuneina, mikä lapsena televisiossa pelotti. Itse asia on kuitenkin vakava.

Radio ja TV
 
Hanna Syrjälä
Hanna Syrjälä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien teematoimituksen tuottaja.

Tuttava ei tykkää kesämökkeilystä. Mökillä on kuulemma iltaisin pelottavaa.

”Ehkä se johtuu Soittorasiasta”, hän epäilee.

Kotimainen, kolmiosainen Soittorasia on ilmeisesti traumatisoinut useimmat 1970-luvun lapset. Kaikkein pelottavimmassa kohtauksessa kesämökin pimeään ikkunaan ilmestyvät miehen kasvot. Sen jälkeen tunkeutuja rynkyttää ovea auki – ja vieläpä onnistuu!

Itse lainasin Soittorasian aikuisena kirjastosta. Ja kyllä, tuo edellä kerrottu oli hiuksia nostattava kohtaus.

Onneksi olin sen nähdessäni 34, enkä 4.

Nyt.fi on ansiokkaasti kirjoittanut lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan pelottaneet lapsikatsojia. Edellisviikolla käsiteltiin 1990-luvulla esitetty Kaukametsän pakolaiset. Piirrosanimaatiossa muun muassa seivästettiin vastasyntyneet hiirivauvat piikkikasvien piikkeihin ja metsästäjä ampui fasaanipariskunnan perheensä ruoaksi.

”Mulle tuli tosi kahtiajakoinen fiilis ohjelmasta, joka seuraa mua tähän päivään asti”, 31-vuotias nainen kertoi jutussa.

Pikku Kakkosessa järkytti vuosituhannen vaihteessa Aasi, Morso ja Mouru -niminen ohjelma. Ruma Morso-nukke on säikäyttänyt niin pahasti, että Facebookiin on perustettu Morso-trauma-niminen ryhmä. Tykkääjiä on yli 6 700.

Varsin jännittävä oli Nyt.fi:n mukaan myös TV1:n Puoli kuusi -ohjelman Narsku. Nukkehahmosta ei oikein ottanut selvää, mikä se on. Epämääräisyys kauhistutti pieniä katsojia 1990-luvun alussa.

Aikuiset saattavat muistella huvittuneina, mikä lapsena pelotti. Itse asia on kuitenkin vakava.

Ainakin vielä runsaat kymmenen vuotta sitten lapset pelkäsivät tv:n ääressä. He näkivät myös painajaisia mielikuvitushahmoista.

Tieto selviää Piia Korhosen sosiaalipsykologian väitöskirjasta (2008), jota varten hän haastatteli yhteensä 210 lasta vuosina 1993 ja 2003. Lapset olivat iältään 5–6-vuotiaita.

Molempina tutkimusvuosina lähes 80 prosenttia lapsista kertoi pelkäävänsä jotain tv-ohjelmaa. Lastenohjelmista lapset pelkäsivät erityisesti mielikuvitusolentoja. Aikuisten ohjelmista taas pelättiin väkivaltaa.

Lasta tuskin lohduttaa, että kyllä ne karseat ohjelmat saattavat vielä joskus naurattaa sinua.

Eikä sekään tieto, että pelot eivät välttämättä hellitä koskaan. Vielä aikuisena voi tulla elokuun pimeydessä mökillä mieleen, että toivottavasti Morso ei katso ikkunasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat