Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Virhe alusta loppuun”, sanoivat aikalaiset Rikosten erämaa -elokuvasta – nykyään sitä osataan jo arvostaa

Rikosten erämaa sekoitti lajityyppejä ja kätki homoteemat pinnan alle.

Radio ja TV
 
Yle
Tom (Burt Lancaster) ja Paula (Lizabeth Scott) ratsastavat lännenmaisemissa, joita kuvattiin muun muassa Kaliforniassa Piru-nimisessä pikkukaupungissa.
Tom (Burt Lancaster) ja Paula (Lizabeth Scott) ratsastavat lännenmaisemissa, joita kuvattiin muun muassa Kaliforniassa Piru-nimisessä pikkukaupungissa. Kuva: Yle

Rikosten erämaa ★★★ Desert Fury, USA 1947 Teema klo 18.00 (K12)

Rikosten erämaa -elokuva sai aikoinaan nuivan vastaanoton. New York Timesissa sitä sanottiin virheeksi alusta loppuun. Eikä ihme. Leffa on melkoinen sekametelisoppa. Siinä on ainakin länkkäriä, melodraamaa ja film noiria.

Myöhemmin Rikosten erämaata on alettu arvostaa enemmän, osittain camp-asenteella ja osittain elokuvahistoriallisista syistä. Jos semmoiset syyt eivät hetkauta, voi tästä erämaasta ihan hyvin pysyä poissakin.

Mutta muille on tarjolla harvinainen pieni herkkupala. Rikosten erämaata ei ole tiettävästi nähty Suomessa sitten vuoden 1948 ensi-illan.

Soppa sijoittuu Nevadaan, Chuckawallan pikkukylään. Sinne palaa Paula ( Lizabeth Scott ), 19-kesäinen tuittupää, joka on potkittu pois taas yhdestä koulusta.

Chuckawallassa kuljetaan yhä yhtä luontevasti hevosella kuin autolla. Maisemat ovat kuin John Fordin länkkäristä. Kylää pomottaa Paulan äiti, kasinon omistaja Fritzi ( Mary Astor ). Hänen talutusnuorassaan ovat niin tuomari kuin sheriffi.

Nuori apulaisseriffi Tom ( Burt Lancaster ) ja niin ikään kaupunkiin saapuva peluri Bendix ( John Hodiak ) eivät kuitenkaan halua alistua Fritzin komentoon.

Tarinassa on peräti kaksi kolmiodraamaa. Ensimmäistä viritellään Paulan, Tomin ja Bendixin kesken, mutta toinen on kiinnostavampaa sorttia. Se jännittyy Paulan, Bendixin ja tämän seuralaisen Johnnyn ( Wendell Corey ) välille.

Rikosten erämaa on varhaisimpia Hollywood-elokuvia, jotka käsittelivät homoutta, vaikka mitään ei sanotakaan suoraan. Todetaan, että Bendix ja Johnny ovat olleet yhdessä pitkään siitä pitäen, kun tapasivat eräänä yönä New Yorkin Times Squarella.

Siinäpä todella rakkaus, joka ei tohdi lausua nimeään, kuten aikoinaan kaunisteltiin. Jopa Fritzin suhteessa tyttäreensä Paulaan on nähty lesbopiirteitä.

Intohimot risteilevät niin moneen suuntaan, että Rikosten erämaa on vähän muotopuoli. Se on sikäli kummallista, että toinen käsikirjoittaja oli kovan luokan tekijä Robert Rossen, jonka oma ohjaus, film noirin ja nyrkkeilyleffojen klassikko Verta ja kultaa sai ensi-iltansa samana vuonna.

Ohjaaja Lewis Allen sen sijaan oli kevyemmän sarjan tekijä. Ehkä hän ei osannut hallita kokonaisuutta.

Silti kuumina hehkuvista väreistä ja tunteista voi nauttia. Niiden on arveltu vaikuttaneen muun muassa Douglas Sirkiin, joka teki melodraaman suurimpia klassikoita 1950-luvulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat