Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Andrew Marr paljastaa Sir Winston Churchillin hempeämmän puolen

Jäyhä brittipoliitikko oli myös taiteilija – Churchill maalasi harrastuksenaan satoja öljyväritöitä.

Radio ja TV
 
Patrick McGrady
Churchill-dokumentin juontaja Andrew Marr on itsekin harrastelijamaalari.
Churchill-dokumentin juontaja Andrew Marr on itsekin harrastelijamaalari. Kuva: Patrick McGrady

Piileekö sotilaan ja poliitikon kovan kuoren alla useinkin kaunosielu? Niin ainakin oli brittiläisen Sir Winston Churchillin (1874–1965) kohdalla, jonka tuota puolta Andrew Marr esittelee sympaattisessa dokumentissa Churchill: Verta, hikeä ja öljyvärejä (2014).

Konkaritoimittaja ja harrastelijamaalari Marr on ilahduttavan innostunut aiheestaan.

Hän käyttää Churchillin vapaa-ajallaan maalaamia töitä tämän poliittisen uran käänteiden heijastuspintana ja avaa jäyhän valtiomiehen elämään näkökulmia, jotka ovat ehkä subjektiivisia ja intuitiivisia mutta myös piristävän tuoreita.

Churchill maalasi 50 vuoden aikana 500 öljyvärityötä. Niistä monilla oli terapia-arvoa. Hän totesi ”maalaustaiteen muusan” olleen pelastuksensa masennuksessa, joka iski hänen jouduttua eroamaan paikaltaan meriministerinä keskellä ensimmäistä maailmansotaa 1915. Lähdettyään Ranskaan rintamalle hän alkoi maalata.

Pitkin 1920-lukua Churchill tapasi taidemaalareita, joilta sai neuvoja sommittelusta ja tekniikasta. Sen jälkeen hän maalasi lähes aina. Poikkeuksen muodostivat sotavuodet 1940–1945, jolloin hän oli pääministerinä.

Marr tarkastelee Churchillin maalausten aiheita ja tunnelmia tämän vaiheita vasten. Jos teoksia esiteltäisiin useampia, kiintoisien argumenttien todistusvoima kasvaisi.

Öljyväreillä työskentelyn fyysisyys käy selväksi. Ikääntyessään Churchill kevensi taakkaansa siten, että teki henkivartijastaan maalausapulaisensa.

Churchill: Verta, hikeä ja öljyvärejä Teemalla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat