Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tv-urheilu luo yhteisöjä – yhteisen kisakatsomon ei tarvitse olla fyysinen tila

Kisakesä kokoaa ihmiset television ääreen.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Jussi Nukari / Lehtikuva
Heti Amsterdamin EM-kisojen avauspäivänä päästään kisakatsomoissa jännittämään Suomen keihäsmiesten Tero Pitkämäen (kesk.), Antti Ruuskasen (oik.) ja Ari Mannion puolesta.
Heti Amsterdamin EM-kisojen avauspäivänä päästään kisakatsomoissa jännittämään Suomen keihäsmiesten Tero Pitkämäen (kesk.), Antti Ruuskasen (oik.) ja Ari Mannion puolesta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Euroviisut, Linnan juhlat ja urheilu. Niiden myötä television katsominen on edelleen yhteisöllinen projekti. Kun tv-sarjamieltymyksillä ja -maulla rakennetaan yksityistä identiteettiä, mainitut lähetykset asettavat katsojan osaksi ryhmää.

Kesällä suuret urheilutapahtumat pelastavat television ja televisiosuhteemme. Kun ohjelmisto on muuten täynnä uusintoja, joiden katsomiseen riittää mobiili, jalkapallon EM-kisat, yleisurheilun EM-kisat ja Rion olympialaiset vaativat suoran lähetyksen ja ison ruudun.

Jalkapalloa katsotaan myös lähikuppiloissa, joissa on mahdollisuus olla fyysisesti osa ryhmää. Jos Suomi joskus pelaa jalkapalloa miesten arvokisoissa, ehkä täälläkin keräännytään tuhatpäisinä joukkoina toreille valkokankaan ääreen.

Yhteisen kisakatsomon ei kuitenkaan tarvitse olla fyysinen tila. Kun Islanti pudotti Englannin viime viikolla jalkapallon EM-kisoissa, sosiaaliset mediat, kuten Facebook ja Twitter, lauloivat pitkälle yli keskiyön. Yhteisöllisyys syntyy myös verkossa. Yle on ruokkinut tätä ilmiötä myös EM-kisalähetyksissään palkitsemalla parhaita twiittejä.

Urheilu on yksi aikamme kiistattomista mediaspektaakkeleista. Kisatapahtumat ovat suurbisnestä, ja niitä seurataan läpi maailman. Keskeistä kisatelevisioinnissa on nykyhetken painotus: matsit on katsottava samaan aikaan, kun ne pelataan.

Sama koskee yleisurheilua. Tänään Amsterdamissa alkavat yleisurheilun EM-kisat tarjoilevat jo ensimmäisenä päivänään suomalaisia erityisesti kiinnostavaa sisältöä, kun areenalle astelee miesten keihäänheittäjäkolmikko .

Jos haluaa pysyä mukana penkkiurheilukeskustelussa, ilta pitää istua television ääressä.

Jalkapallon ja yleisurheilun EM-kisat eroavat suomalaisesta vinkkelistä siinä, että vain jälkimmäisessä voidaan luoda myös kansallista yhteenkuuluvuutta.

Tv:n äärellä ei silti välttämättä tarvitse istua sinivalkoisissa, sillä kansainvälisissä urheilutapahtumissa katsoja voi aina valita yhteisönsä. Jalkapalloyleisö voi tänään valita paikkansa Portugalin ja Walesin joukoista.

Yleisurheilun EM-kisat alkavat TV2:ssa klo 11.25. Jalkapallon EURO 2016: Ensimmäinen välierä Portugali–Wales TV2:ssa klo 21.15.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat