Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutuussarja vääntää vitsiä mielenterveysongelmista

Lady Dynamiten maailma on arvaamaton ja surrealistinen.

Radio ja TV
 
Saeed Adyani / Netflix
Koomikko Maria Bamford esittää sarjassa itsensä nimistä koomikkoa, joka yrittää tehdä paluuta toipumisen jälkeen.
Koomikko Maria Bamford esittää sarjassa itsensä nimistä koomikkoa, joka yrittää tehdä paluuta toipumisen jälkeen. Kuva: Saeed Adyani / Netflix

Suhtautuminen mielenterveysongelmiin on muuttunut viime vuosikymmeninä ymmärtäväisemmäksi ja myötämielisemmäksi. Siksi nykyään tehdään komediasarjoja, joiden päähenkilöllä on mielenterveyden häiriöitä.

Netflixin uutuus Lady Dynamite (2016–) ei säästele aiheen parissa. Pääosaa näyttelevä nelikymppinen koomikko Maria Bamford esittää liioiteltua versiota itsestään. Bamford on aikaisemmin tehnyt stand-up-komediaa omista terveysongelmistaan, kuten esimerkiksi masennuksesta, ahdistuneisuudesta ja kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.

Lady Dynamitessa Bamford esittää Maria Bamford -nimistä koomikkoa, joka yrittää tehdä paluuta toipumisen jälkeen. Maria opiskelee uudelleen työntekoa, deittailua, naapurien ja ystävien kanssa pärjäämistä ja rakentaa samalla minuuttaan uudelleen.

Mukana on takaumia ajalta, jolloin Maria oli sairastumisensa jälkeen muuttanut vanhempiensa luokse sekä ajalta vähän ennen romahdusta. Sarja repii huumoria myös psykiatrisesta hoidosta.

Netflixin animaatiosarja BoJack Horseman (2014–) kertoo päähenkilönsä masennuksesta. Viime kesänä näytetyn Robin (2012) nimihenkilöllä oli pakko-oireinen häiriö, kun taas Subilla parhaillaan pyörivän erinomaisen Crazy Ex-Girlfriend -sarjan (2015–) Rebeccan diagnoosi ei ole oikein selvillä.

Lady Dynamite on näitä kaikkia kokeellisempi ja vaativampi komediasarja. Sen teemat ovat vakavia mutta meininki toistuvasti arvaamatonta ja surrealistista. Sarja on kenties harvojen makuun mutta ehdottomasti jotain uutta.

Lady Dynamite Netflixillä (netflix.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat