Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marcella on Silta-sarjan käsikirjoittajan Hans Rosenfeldtin uusin luomus

Lontooseen sijoittuva sarja sekoittaa rikostarinaan perhedraamaa ja eksistentiaalista kauhua.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Buccaneer Media
Marcella Backland (Anna Friel) palaa poliisietsiväksi vuosien tauon jälkeen.
Marcella Backland (Anna Friel) palaa poliisietsiväksi vuosien tauon jälkeen. Kuva: Buccaneer Media

Alkuun Marcella Backland vaikuttaa melko maltilliselta. Brittisarjan nimihahmo on vuosia kotona viettänyt entinen poliisietsivä, jonka lapset ovat sisäoppilaitoksessa ja jonka juristi-aviomies ilmoittaa jättävänsä.

Maltillisilta hän vaikuttaa vielä siinäkin vaiheessa, kun Marcella Backland tärvelee siippansa auton. Petetyn puolison raivo on ymmärrettävää.

Netflixin alkuperäissarja on ruotsalaisen käsikirjoittajan Hans Rosenfeldtin ja brittituottaja Nicola Larderin yhteistyön tulos. Rosenfeldt tunnetaan ennen kaikkea Silta-sarjastaan, jota on versioitu muun muassa Yhdysvalloissa. Marcella on kuitenkin hänen ensimmäinen varsinainen käsikirjoituspestinsä Pohjoismaiden ulkopuolella.

Pohjoismaista mukaan on tarttunut villapaita. Takaisin poliisin leipiin palaava Marcella pukeutuu vaatimattomiin neuleisiin ja toppatakkiin, siinä missä hänen menestyvä aviomiehensä kantaa kalliita pukuja. Marcellan tutkimat murhat sen sijaan edustavat poliisisarjojen yleismaailmallista peruskauraa: sarjamurhaaja tukehduttaa uhrinsa kaulan ympäri teipatulla muovipussilla.

Kahdeksanosaista sarjaa ei voi väittää vaikutteiltaan erityisen pohjoismaalaiseksi. Vahvat naishahmot eivät ole enää maantieteellinen kummallisuus, ja noir-liitteen voi yhtä lailla lykätä Lontoon perään. Jotain samaa Sillan kanssa on, sillä kerronta noudattaa Rosenfeldtin tuttua tyyliä. Sarjaan esitellään jakso jaksolta uusia hahmoja, joiden osuus kokonaisuudessa paljastuu vasta pikkuhiljaa.

Keskeisessä asemassa on Gibsonin perhe. Vaikutusvaltaista rakennusyritystä pyörittävän perheen tytär on yksi murhatuista ja Marcellan aviomies yksi perheen alaisista. Hahmoskaala käsittää kuitenkin yhteiskunnan koko kirjon bisneseliitistä paperittomiin pakolaisiin.

Marcella on poliisisarja mutta myös perhedraama ja eksistentiaalista kauhua. Jälkimmäisen kohdalla maltillisuus repeää. Marcellan hahmolle on kirjoitettu vaikea menneisyys ja omapäinen työote – molemmat lähes kliseitä – mutta myös väkivaltaisia taipumuksia, jotka pelottavat häntä itseäänkin. Murhaajan ja poliisin, syyllisen ja syyttäjän roolit hälvenevät.

Jokainen hahmoista on korruptoitunut, tavalla tai toisella.

Nimiosaa näyttelee koomisista rooleista paremmin tunnettu Anna Friel. Hänen harteillaan on melkoinen kasa juonen aukkoja ja hahmon psyykkistä painolastia.

Vaikka Friel selviytyy urakastaan hyvin, jää loppuratkaisun jälkeenkin ilmaan kasa kysymyksiä. Pimeistä puolistaan huolimatta Marcella Backlandin hahmo ei ole kuin Saga Norén, jonka kohdalla on kiire saada tietää lisää.

Marcella Netflixissä (netflix.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat