Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Taktikoinnilla on valtava merkitys” – tietokonepeli Counter-Striken ammattipelaajat kohtaavat taas Kölnissä

Yle välittää turnauksen pudotuspelit suorana lähetyksenä Areenassa.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
Yle
Kölnin turnauksessa maailman kuusitoista parasta ammattilaisjoukkuetta mittelee Counter-Strike: Global Offensive -tietokonepelissä.
Kölnin turnauksessa maailman kuusitoista parasta ammattilaisjoukkuetta mittelee Counter-Strike: Global Offensive -tietokonepelissä. Kuva: Yle

Penkkiurheilijoille on viikonloppuna tarjolla myös toisenlaista jännitystä. Kölnissä järjestettävä ESL One Cologne 2016 -turnaus on yksi vuoden kohokohdista e-urheilupiireissä. Tiistaina alkaneessa tapahtumassa maailman kuusitoista parasta ammattilaisjoukkuetta mittelee Counter-Strike: Global Offensive -tietokonepelissä.

Counter-Strike on niin sanottu ensimmäisen persoonan ammuntapeli, jossa vastakkain ovat poliisit ja terroristit. Turnauksessa viisihenkiset joukkueet pelaavat toisiaan vastaan ensin alkulohkoissa ja etenevät sitten pudotuspeleihin. Yle näyttää pudotuspelit suorana Areenassa ja koosteina TV2:ssa.

”Kölnin turnaus on yksi vuoden kolmesta major-turnauksesta, ja sen palkintopotti on miljoona dollaria. Loppuunmyytyä tapahtumaa seuraa paikan päällä 14 000 katsojaa”, kertoo Ylen asiantuntijana toimiva Jenny NapuliX Kåla.

Kålalla, 28, on vankka tausta kilpapelaamisessa. Hän tutustui Counter-Strikeen jo viitisentoista vuotta sitten ja on sen jälkeen pelannut sitä eri joukkueissa sekä osallistunut e-urheiluturnauksiin kotimaassa ja ulkomailla. ”Parikymppisenä pidin taukoa ja pelasin muita pelejä, kuten World of Warcraftia. Sitten palasin taas CS:ään.”

Counter-Striken suosion syy on Kålan mukaan pitkässä perinteessä. Peliä on vuosien varrella päivitetty, mutta sen perusluonne on pysynyt samana.

CS on ennen kaikkea joukkuelaji, jossa tarvitaan tiimitaitoja, peliälyllisiä kykyjä, tarkkuutta sekä hyviä refleksejä ja kommunikaatiota. Taktikoinnilla on valtava merkitys.”

Kölnissä kokoontuva lajin kansainvälinen kärki on vielä melko kaukana suomalaispelaajien tasosta, vaikka muutamia huippuja löytyy meiltäkin.

Kålan mukaan Suomessa on taitavia pelaajia, mutta pelkkä pelitaito ei riitä. Tarvitaan myös sosiaalisia taitoja ja sitoutumista. Menestyvissä joukkueissa pelaajat tuntevat usein toisensa.

”Suomesta voi olla vaikea löytää pelaajia, joilla on mahdollisuus sitoutua pelaamiseen sen vaatimalla tavalla. Ammattipelaajat harjoittelevat vähintään yhtä paljon kuin minkä tahansa muun lajin ammattilaiset.”

Vaikka turnaus on avoin naisille ja miehille, ei Kölnissä pelaavissa joukkueissa ole yhtään naista. Joskus kansainvälisissä e-urheilutapahtumissa on erikseen omat sarjat miehille ja naisille. Suomessa eroa ei tehdä – ja hyvä niin, tuumii Kåla.

”Mikään ei edellytä, että miesten ja naisten pitäisi pelata erikseen. Ei ole mitään sellaisia fyysisiä eroja, jotka suosisivat toista sukupuolta.”

ESL One: Counter-Strike suorana Areenassa klo 9.00. Kooste TV2:ssa klo 23.00–4.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat