Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Drive-elokuva muistetaan musiikistaan

Vähäpuheinen päähenkilö jättää ääniraidalle runsaasti tilaa.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
RICHARD FOREMAN JR
Tämä mies (Ryan Gosling) ei paljoa puhu.
Tämä mies (Ryan Gosling) ei paljoa puhu. Kuva: RICHARD FOREMAN JR

Jos pitäisi nimetä tämän vuosikymmenen trendikkäimmin soiva elokuva, Nicolas Winding Refnin ohjaama toimintatrilleri Drive (2011) olisi vahva ehdokas. James Sallisin romaaniin perustuvassa hittifilmissä stuntmies ( Ryan Gosling ) tekee kuutamokeikkaa rikollisten pakoautokuskina mutta ajautuu tahtomattaan gangstereiden pelinappulaksi.

Vähäpuheisen Goslingin pitäessä suunsa kiinni jää elokuvan ääniraidalle runsaasti tilaa musiikille. Ja juuri musiikki kiinnittää Driven niin vahvasti aikaansa.

Ohjaaja Refnin alkuperäinen valinta elokuvan säveltäjäksi oli elektromuusikko-tuottaja Johnny Jewel, joka oli 2010-luvulle tultaessa murtautumassa laajemman yleisön tietoisuuteen.

Jewelin tapa yhdistää retroa italodiscoa ja virtaviivaista synapoppia sopi öisen Los Angelesin arvoitusta hehkuvan Driven tunnelmaan kuin ajohansikas Goslingin käteen.

Jewel ei kuitenkaan kelvannut elokuvan rahoittajille. Niinpä hätiin kutsuttiin lähes yhtä katu-uskottava elokuvasäveltäjä Cliff Martinez, joka oli aiemmin tehnyt musiikkia muun muassa Steven Soderberghin elokuviin Seksiä, valheita ja videonauhaa (1989) ja Traffic (2000) – sekä soittanut rumpuja Red Hot Chili Peppersissä ja Captain Beefheartissa.

Jewelin vaikutus kuuluu Drivessa silti kaikkialla, niin tiukasti Martinezin säveltämä elektroambient seuraa hänen estetiikantajuaan. Oman panoksensa elokuvan tunnelmaan antavat myös taustalla soivat Jewelin yhtyeet Chromatics ja Desire sekä ranskalaisartisti Kavinsky.

Drive (K18) Herolla klo 23.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat