Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harvoin nähty Veijarit perustuu William Faulknerin Pulitzerilla palkittuun romaaniin

Elokuva on esitetty Suomen televisiossa aiemmin vain kerran, TV2:ssa vuonna 1984.

Radio ja TV
 
Duo Films
Boon (Steve McQueen) ja Ned (Rupert Crosse) lähtevät Mississippistä retkelle Tennesseehen.
Boon (Steve McQueen) ja Ned (Rupert Crosse) lähtevät Mississippistä retkelle Tennesseehen. Kuva: Duo Films

Veijarit ★★★ The Reivers, USA 1969 Hero klo 16.00 (K12)

Yhdysvaltain etelävaltioissa virisi oma tarinaperinteensä. Siitä ammensivat omilla tavoillaan esimerkiksi kirjailijat Mark Twain, Tennessee Williams ja William Faulkner.

Mark Rydellin ohjaama Veijarit perustuu Faulknerin viimeiseen romaaniin, josta hän sai toisen Pulitzer-palkintonsa. Nobelin Faulkner oli saanut jo 1949, ennen Pulitzereitaan ja arvostusta kotimaassaan.

Veijarit alkaa hieman imelästi, mutta happamia, jopa kirpeitä makuja tulee mukaan tarinan edetessä.

Eletään vuotta 1905 Mississipissä, Jeffersonin pikkukaupungissa, joka oli ympäristöineen Faulknerin monien teosten tapahtumapaikka. Junan kyydissä sinne saapuu tienoon ensimmäinen automobiili, kylän mahtimiehen tilaama Winton Flyer.

Sitä ”lainaa” retkelle Memphisiin, kauas Tennesseehen, Boon ( Steve McQueen ), hulttio, jonka sydän on kultaa. Seurakseen hän ottaa 11-vuotiaan Luciuksen ( Mitch Vogel ). Mukaan änkeää myös Ned ( Rupert Crosse ). Reissun perimmäinen tarkoitus on käydä bordellissa, jossa työskentelee Corrie ( Sharon Farrell ), johon Boon on palavasti pihkassa.

Tarinan kertojaksi on asetettu Lucius. Viattoman maalaispojan näkökulma antaa kätevän mittatikun aikuisten moraalin joustavuudelle.

Etelävaltioiden tarinointiperinteisiin sopivasti tarinassa on kommelluksia ja sattumuksia, ystävyyttä ja petoksia, rakkautta ja riitoja – ja hevonen. Miehet ovat etualalla, mutta hevonen on melkein yhtä ratkaisevassa roolissa kuin nainen.

Kun Veijarit sai ensi-iltansa 1969, mustien kansalaisoikeustaistelu oli juuri huipentunut. Ehkä siksi rotujen rinnakkaiselo näyttää elokuvassa helpommalta kuin 1905, johon se sijoittuu. Boonin ja mustan Nedin suhde tuskin olisi ollut samanlainen vuosisadan alussa.

Ainakaan Suomessa Veijareita ei ole nähty usein. Ehkä syynä ovat tuntemattomiksi jääneet tekijät.

Ohjaaja Mark Rydell jatkoi uraansa pitkästi yli 70-vuotiaaksi, mutta hänen tunnetuimmaksi työkseen jäi kolmella Oscarilla palkittu Kultalampi (1981), vaikka iso maine oli usein lähellä. Veijareiden tunnetuin tekijä oli Steve McQueen, jolle rooli sopi vähän liiankin hyvin.

Lopulta Veijarit solahtaa hyvin aikansa Hollywood-kaavaan, joka vuonna 1969 jo enteili 1970-luvun uutta aaltoa ja oli paljon fiksumpi kuin myöhemmin noussut teiniviihde.

Veijareiden ajankuva ja kaikessa sympaattisuudessaan moraaliltaan edes hitusen häilyvät päähenkilöt on tehty uskottavasti. Lapsellinen moralismikin on sälytetty lapsen niskoille.

Aikuiskatsojille Veijareiden kelvollinen viihde oli aikanaan unohdettavaa normikamaa. Nyt se olisi indie-tapaus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat